Запечена овесна каша за појадок или вечера

Фото: Unsplash
98

Печената овесна каша е одличен начин да уживате во здрав појадок или вечера кој брзо ќе ве засити, а исто така и лесно се подготвува.

Состојки:
200 гр овесни снегулки
400 мл млеко (можете да користите растително млеко по ваш избор)
1 јајце
2 лажички мед или јаворов сируп (по избор)
1 лажичка ванилин шеќер или 1/2 лажичка есенција од ванила
1/2 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка цимет (по избор)
Прстофат сол
100 гр овошје по избор (на пр. боровинки, јагоди, банани или суво грозје)
50 гр сецкани јатки (ореви, бадеми, лешници) или семки (по избор)
1-2 лажички кокосово масло или путер (за премачкување)

Подготовка:

Во голем сад измешајте ги овесните снегулки, млекото, јајцето, медот (или јаворов сируп), ванилата, прашокот за пециво, циметот (ако користите) и малку сол.

Сите состојки убаво измешајте ги да се соединат. Оваа смеса треба да биде кремаста, но не премногу течна или премногу густа (по потреба можете да додадете уште малку снегулки или уште малку млеко)
Додавање овошје и јаткасти плодови:
Измешајте ги овошјето и сечканите јаткасти плодови или семки во смесата. Доколку користите банани, можете да ги исечете на тркалца и да ги ставите директно во смесата.

Намачкајте ја тавата со малку кокосово масло или путер (тавче со димензии околу 20×20 cm е идеално за оваа количина смеса).

Подготвената смеса префрлете ја во тавата и израмнете ја.
Загрејте ја рерната на 180°C и ставете ја тавата во загреаната рерна.

Печете 25-30 минути или додека површината не порумени и не стане цврста на допир.
Кога ќе се испече овесната каша, извадете ја од рерната и оставете ја да се излади неколку минути. Послужете во порции, а по желба прелијте со малку повеќе мед, јаворов сируп, јогурт или свежо овошје.