Дали некогаш сте чуле за пирамида на здравата исхрана? Многу е важна ако сакате да го насочите вашиот живот кон воведување на здрави животни навики. Кога ќе научите малку повеќе за принципите на пирамидата за здрава исхрана, ќе сфатите дека сè е всушност многу полесно отколку што мислевте.
Се чини дека денес трендот на здрава исхрана е попопуларен од кога било. Арно ама, секој различно ја разбира. Најмногу за здравата исхрана пак, се зборува на социјалните мрежи и се чита на Интернет. Она што можеме да го сретнеме тука се разни самопрогласени нутриционисти и многу други кои штотуку ја „начнале“ оваа област и кои зборуваат за принципите на здравата исхрана и за сè што таа претставува, а всушност не се доволно стручни за тоа. Секако, не сме ни ние.
Здравата исхрана е сложен концепт што треба да се разбере, особено во 21 век. Многу намирници кои ни се претставени како здрави, всушност се полни со адитиви и многу други непожелни елементи, особено со шеќер, кои не можат да се рефлектираат на добар начин врз нашиот организам. Се чини дека е време да се потсетиме или конечно да научиме што беше тоа здрава исхрана.
Пирамида на здрава исхрана
Дали некогаш сте чуле за пирамида на здравата исхрана? Многу е важна ако сакате да го насочите вашиот живот кон воведување на здрави животни навики. Ништо не е комплицирано, напротив, сè е едноставно и кога ќе научите малку повеќе за принципите на пирамидата за здрава исхрана, ќе сфатите дека сè е всушност многу полесно отколку што мислевте.
Како и секоја пирамида, пирамидата на здравата исхрана вклучува различни нивоа. Оваа пирамида е создадена како резултат на истражување на американски експерти, а според нив сите кои се придржуваат до оваа исхрана ќе бидат поздрави и ќе имаат нормална тежина. Во случајот на исхраната, гледајќи ја оваа пирамида многу е важен балансот. Првата ставка, основата на пирамидата и она што треба да го внесеме во нашето тело во најголем процент се житарките! Да, добро слушнавте. Тоа е основа на секоја здрава исхрана, но тука е многу важно да се знае дека најдобар ефект ќе дадат житарките со цели зрна. Лебот е дозволен, се разбира, но само ако е направен од цели зрна. Математички гледано, според оваа пирамида, имате право да консумирате житни култури 6 до 11 пати на ден.
Потоа, на следното ниво, кое е помало од претходното, има овошје и зеленчук. Вкупно 6 порции најмногу, и ако се гледа индивидуално, тогаш две до три порции овошје и две до три порции зеленчук на ден. Она што е важно да се знае е дека зеленчукот може да се готви, така што ситуацијата е многу полесна. Зелениот зеленчук е многу здрав, а исто така се препорачуваат и пченка, морков и компир. Од овошјето, можеби најздраво е јаболкото, потоа овошјето кое има многу витамин Ц, како што се портокалите и лимоните, добро е да се консумира грејпфрут, како и бобинки како боровинки, аронија итн.
На претпоследната скала, односно ниво, има месо и млечни производи, како и јајца и риба. Значи, вкупно, треба да јадете далеку помалку од житарките и овошјето и зеленчукот. Млечни производи, како и млеко треба да внесувате две до три порции, а месо, риба и јајца, сè заедно, само две порции. Треба да се извлече максимум од оваа храна, што значи дека треба да јадете чисто месо со проверен квалитет, а не да јадете месни производи и исклучително мрсно месо. Обидете се да внесувате риба колку и месо поради омега 3 масните киселини.
На врвот на пирамидата, малиот дел што сугерира дека намирниците што ги има тука треба да се консумираат најмалку, се наоѓа сè што можете да замислите: слатки, грицки, газирани сокови, алкохол и сл.
Што да јадете за појадок, ручек и вечера?
Лесно е да наброите сè, но да видиме како треба да изгледа еден многу здрав ден според сето погоре, односно, денот кога сте се хранеле здраво. Здравата исхрана е можна и кога станува збор за појадок, ручек и вечера. Нема исклучоци.
Да почнеме со појадокот. Идеално е да јадете јајца за појадок. Додадете една кришка леб од цели зрна, малку зеленчук и секако јогурт или млеко. По појадокот, за ужинка, можете да земете едно овошје. За љубителите на житарките за појадок, идеално е да консумираат или овесна каша или трици, со чиа семе, лен и некое свежо овошје. Сето ова или со јогурт или со млеко.
Ручекот исто така треба да ви даде сила и затоа е најдобро да консумирате месо за ручек, но без маснотии. Зеленчук спремен на здрави начини – свеж, варен или печен. Наместо зеленчук, можете да додадете ориз или киноа, на пример. Секој ручек треба да содржи доволно свежи салати. Марула, домат, краставица, итн. На вас е да одлучите.
За вечера, изберете салата, која може да биде, на пример, туна салата или едноставно само риба. Јајцата исто така не се лош избор кога станува збор за вечера или повторно некој зеленчук подготвен на поедноставен и поздрав начин.
Кои се најздравите намирници?
Што е здраво за јадење? Ова е она што сите се прашуваме во еден момент од нашите животи. Тогаш кога лекарот ќе ни каже дека треба да се храниме поздраво или кога ќе решиме да ги регулираме исхраната, навиките и тежината, а со тоа и изгледот и самодовербата. Здравата исхрана носи со себе многу работи и носи многу придобивки во нашите животи.
Дозволете ни да ве запознаеме подолу со оние намирници кои се исклучително здрави од различни причини. Проучете ги добро, а потоа променете ја рутината и обидете се да ги вклучите во вашата исхрана. Само тогаш ќе видите подобрување и резултати.
Лимонот треба да се консумира секој ден. Една лимонада на ден ќе го зголеми добриот холестерол, ќе ги задоволи вашите потреби за витамин Ц, а истовремено ќе ги зајакне и коските. Потоа, лососот е риба која ги има скоро сите многу важни состојки и најмногу омега 3 масни киселини. Што значи дека е добар кога станува збор за срцеви заболувања, но и за канцерогени заболувања. Оревите исто така имаат многу омега 3 масни киселини, спречуваат раст на лош холестерол, влијаат на добро расположение и можат да влијаат на заштита на вашата кожа. Пронајдете здрави масти во авокадото, а доколку сакате да се заштитите од бактерии, ви препорачуваме лук, кој е добар и за регулирање на крвниот притисок. Спанаќот е многу добар за очите и имунитетот воопшто, а гравот го намалува ризикот од многу канцерогени заболувања. Во вашата исхрана не заборавајте да додадете зелена салата, блитва, тиква, рукола, јачмен, овес, спелта, печурки, боровинки, аронија, чиа семе, гоџи бобинки, бразилски ореви, брашно од хељда, лубеница, смокви.
Многу намирници се конкретно добри за различни видови на болести, па ако нешто ве мачи, тогаш треба да се фокусирате на тие видови намирници. Во секој друг случај, обидете се да комбинирате што повеќе здрави намирници, со цел да се заштитите од сите вируси и болести, но и со цел постојано да се чувствувате добро.