Пицата е јадење кое овозможува многу комбинации и креативност. Покрај различните видови состојки кои се ставаат на пицата, постојат и различни видови тесто, или основи. Така, тестото за пица не мора да се прави исклучиво од брашно, туку и од зеленчук, житарки или псевдожитарки.
Доколку не можете да ѝ одолеете на пицата и често се наоѓате во ситуација да држите во рака уште едно парче пица, тогаш за вас е идеална нутритивно богата, односно, здрава пица. Токму затоа што често јадете пица и не сакате да се откажете од неа, ви носиме рецепти за пица кои содржат квалитетни состојки. Откако ќе конзумирате ваква пица, нема да бидете жедни, подуени и поспани.
Имено, обичните пици се богати со калории, а сиромашни со хранливи материи. Содржат премногу сол, па ако ги јадеме навечер, постои можност да се разбудиме во текот на ноќта поради жед.
Здраво тесто за пица
Пицата е јадење кое овозможува многу комбинации и креативност. Покрај различните видови состојки кои се ставаат на пицата, постојат и различни видови тесто, или основи. Така, тестото за пица не мора да се прави исклучиво од брашно, туку и од зеленчук, житарки или псевдожитарки.
Здрава пица – рецепти
Ви носиме неколку рецепти за здрава домашна пица. Веројатно повеќето состојки веќе ги имате дома. Пицата може да биде веганска, безглутенска, тост пица, пица од киноа или палента.
Здрава пица без брашно – направена од киноа
Киноата е (псевдо)житарка и еден од ретките растителни извори што ги содржи сите девет есенцијални амино киселини. Затоа е идеална за вегани. Содржи и многу протеини.
Покрај тоа, таа е добар извор на железо, магнезиум и витамин Б6. Тоа значи дека една порција обезбедува најмалку 20% од дневните потреби за овие хранливи материи. Киноата е богата и со влакна, па придонесува за намалување на холестеролот.
Состојки:
3/4 шолја киноа
половина лажичка прашок за пециво
1 супена лажица маслиново масло
1/4 чаша вода
половина лажичка сол
сос од домати
мешавина од медитерански зачини
тркалца од кромид
козјо сирење.
Приготвување:
За рецептот за пица од киноа, натопете ја киноата преку ноќ во вода.
Следниот ден, ставете ја во блендер киноата, вода, сол, прашок за пециво, маслиново масло и измешајте додека не се изедначи.
Ставете го тестото на тавата со шпатула и израмнете го.
Печете во рерна 15 минути, потоа превртете го тестото и печете уште 10-15 минути на 220 °C.
Откако тестото ќе се испече, додадете сос од домати, микс од медитерански зачини, прстените кромид и рендано козјо сирење.
Печете уште 10 минути за да се растопи сирењето.
Здрава пица од тиквички
Тиквичките содржат околу 16 kcal на 100 г и се идеална храна за луѓето кои се на диета. Тие се одличен извор на витамин Ц и добар извор на витамини од групата Б, магнезиум, железо, цинк и други минерали.
Лесно се подготвуваат, па може да се користат и како основа за пица. Здравата пица од тиквички е и здрава пица без квасец и брашно, пица без глутен, а може да биде и веганска пица ако наместо моцарела се додаде веганско сирење. Тиквичките ќе послужат како замена за тестото за пица во овој пример.
Состојки:
4 тиквички (преполовени по должина)
половина чаша маринара сос
1 чаша рендана моцарела или веганско сирење
феферони (исечкани)
сечкани црни маслинки
сечкан црвен кромид
зачин по ваш избор
мелен црвен пипер.
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180°C.
Извадете го месото од тиквичките.
Наредете ги тиквичките на плехот со издлабените страни свртени нагоре.
Наполнете ги тиквичките со маринара сос, рендана моцарела и другите состојки.
Печете околу 15 минути додека не омекнат тиквичките и не се растопи моцарелата. По желба можете да додадете и мелен црвен пипер.
Брза здрава пица за појадок
Ако навистина сакате пица за појадок, еве го рецептот. За оваа пица да биде нутритивно богата, изберете интегрални верзии на леб или тост (кои ќе ви послужат како интегрално тесто за пица) и свежо сирење. На тој начин ќе добиете повеќе влакна, протеини, витамини и минерали.
Многу е важно каков појадок имате, бидејќи изборот на храна за појадок влијае на нашето ниво на енергија во текот на остатокот од денот.
Тост пицата е исто така идеална здрава пица за децата и за оние кои сакаат едноставен рецепт за пица.
Состојки:
парчиња интегрален леб или тост (идеална замена за тестото за пица е свеж леб од кисело тесто)
шампињони (исечени на тенки парчиња)
моцарела (исечена на парчиња)
маринара сос (домати, лук, зачини и кромид или само домати, босилек и оригано, но ако го правите сами, може да додадете и маслинки или капари)
оригано
свеж босилек
рукола.
Приготвување:
Наредете ги кришките леб на плехот.
Додадете сос и останатите состојки освен рукола.
Ставете во рерна додека да се растопи сирењето.
Се вади од рерна и се додава руколата.
Здрава пица од палента
Палентата се прави од пченкарно брашно, кое е извор на фолна киселина, витамин Б6, а содржи и калиум, магнезиум, цинк и фосфор. Содржи и некои протеини и влакна.
Тоа е одлична состојка за подготовка на различни јадења, вклучително и за подготовка на тесто за пица. Овој пат ќе го прескокнеме сирењето (здрава пица без сирење), а здравата пица од палента ќе стане и здрава пица со туна.
Состојки:
1 шолја палента
4 чаши вода
1 супена лажица маслиново масло
1 лажичка сол
свеж рузмарин
чили
чешне лук.
Состојки за филот:
туна во саламура
мешавина од медитерански зачини
шери домати
Маринара сос за пица
свежи листови босилек.
Приготвување:
Зовријте вода на средна топлина и додадете сол, свеж рузмарин и чили.
Кога водата ќе зоврие, изматете ја палентата и мешајте додека не се добие густа смеса.
Тргнете ја од оган и изрендајте го лукот.
Палентата ставете ја на плех.
Одозгора ставете го сосот, потоа преполовените домати, туната и кромидот.
Се пече во рерна на 230 °C околу 15 минути.
Здрава пица од овесни снегулки
Освен што овесот е неизоставен дел од појадокот во каша, може да се вклучи и во рецептот за тесто за пица. Богат е со фолна киселина, манган, магнезиум и фосфор.
Состојки:
1 чаша овес или овесно брашно (околу 85 г)
сол
1 чаша вода
сецкан кромид
сецкан домат
неколку супени лажици варена пченка
1 супена лажица маслиново масло
оригано
чили
рендано сирење
сос за пица.
Приготвување:
Ако немате овесно брашно, тогаш смелете ги овесните снегулки во блендер до текстурата на брашното.
Додадете сол и вода и измешајте додека не добиете (полу) густа конзистентност.
Во посебен сад измешајте го зеленчукот, додадете прстофат сол, оригано и чили.
На нелеплива тава намачкајте една лажица маслиново масло.
Распоредете го тестото на тавата и додадете го сосот за пица. После тоа, додадете мешан зеленчук и рендано сирење.
Покријте и печете околу седум минути на рингла.
Здрава пица од карфиол
Оваа пица ја оправда својата популарност и, иако некои се скептични, ве покануваме да ѝ дадете шанса. Карфиолот е одличен извор на витамин Ц, кој е неопходен за нашето тело. Тоа значи дека тој витамин треба да го внесуваме секој ден. Покрај тоа, содржи витамини Е, К, А и бројни минерали како што се калиум, цинк, магнезиум итн.
Потребни се едноставни состојки, а ова е брз рецепт за пица. Здравата пица од карфиол е погодна за вегетаријанци (рецепт за веге пица) и луѓе кои не можат да толерираат глутен.
Состојки за тесто за пица:
1 главица карфиол
половина чаша рендана моцарела
половина лажичка сол
оригано
босилек
лук во прав
јајце.
Состојки за филот:
сос за пица
рендана моцарела
шампињони
шери домати
тркалца од кромид.
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 250 °C.
Исцепкајте го карфиолот на цветчиња, измијте ги и ставете ги во блендер и изблендирајте додека не се изедначи.
Блендираниот карфиол префрлете го во стаклен сад и ставете го во микробранова печка четири минути.
Оставете го малку да се излади. Потоа ставете го во чиста крпа или газа и стискајте за да го исцедите вишокот течност.
Сите преостанати состојки додадете ги во карфиолот, измешајте и потоа премачкајте ја смесата врз хартија за печење и малку подигнете ги рабовите од смесата со рака.
Печете ја пицата 15 минути.
Извадете ја од рерна и додадете сос за пица, рендана моцарела, тенки парчиња печурки, преполовени домати и ленти кромид (најдобри состојки за пица).
Печете уште седум минути додека не се растопи сирењето.
Здрава пица со спелтино брашно
Спелтиното брашно е една од најценетите замени за класичното бело брашно. Богато е со влакна и протеини, железо, манган, магнезиум, цинк, калиум и фолна киселина.
Поради високата содржина на влакна, тоа е погодна храна за дијабетичари. Покрај тоа, брашното од спелта е лесно достапно за разлика од некои други брашна, како што е брашното од јаткасти плодови. Ова е нашиот рецепт за најдобрата пица.
Состојки за тесто за пица:
околу 3 чаши спелтино брашно
1 кесичка сув квасец
2 лажици мед
1 лажичка сол
1 чаша топла вода
1 супена лажица маслиново масло.
Состојки за пица:
сос за пица
Пармезан
свежа моцарела
тенки парчиња печурки
тркалца од кромид
маслиново масло
маслинки по желба.
Приготвување:
Додадете околу половина од потребното брашно, квасец, мед и топла вода во садот. Внимавајте водата да не е топла, за да може квасецот да го направи процесот на подигање на тестото.
Измешајте ги состојките и оставете го тестото да отстои околу 20 минути.
Во тестото додадете сол, маслиново масло и остатокот од брашното. Измешајте го тестото во миксер додека не добиете мазна топка. Ако тестото е премногу суво, додадете уште малку маслиново масло на површината и замесете со рака.
Покријте го тестото и оставете го да отстои околу час и половина.
Откако ќе нарасне, поделете го на четири еднакви делови. Преостанатите три можете да ги замрзнете, а една четвртина да ја расукате на набрашнета површина.
Расуканото тесто ставете го во тркалезна тава. Додадете сос за пица, свежа моцарела, печурки и кромид. Потоа пицата посипете ја со пармезан и неколку капки маслиново масло.
Тавата со пицата ставете ја на шпорет на средна температура околу шест минути. Овој метод ќе помогне да се добие крцкаво тесто, кое често недостасува на интегралното брашно.
Потоа пицата ставете ја во рерна на 250 °C додека да се растопи сирењето и да се испече тестото. Најдобриот рецепт за пица е подготвен и можете да уживате во него.