Здрави грицки: ф’стаците го контролираат холестеролот, шеќерот во крвта и крвниот притисок

Фото: Pexels
237

Овие хранливи грицки содржат дури 20 проценти протеини, кои ќе направат да се чувствувате сити подолго време

Иако се нарекуваат јаткасти плодови, ботанички ф’стаците се семки. Луѓето ги јадат илјадници години и тоа не без причина. Освен што се вкусни, ф’стаците се и хранлив додаток во вашата исхрана.

Тие се состојат од 20% протеин, што е многу поголем сооднос на калории и протеини од повеќето јаткасти плодови. Протеините ви помагаат подолго да се чувствувате сити, а со тоа ви помагаат да ја контролирате вашата тежина.

Што содржат ф’стаците?
Ф’стаците можат да се пофалат со голема количина на антиоксиданти, веднаш зад обичните и пекан оревите. Антиоксидантите помагаат во борбата против слободните радикали, соединенија во вашето тело кои можат да ги оштетат клетките, протеините и ДНК, предизвикувајќи предвремено стареење, како и болести како рак, дијабетес и срцеви заболувања.

Ф’стаците се добар извор на незаситени масни киселини и калиум. И двете имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Како и другите јаткасти плодови, ф’стаците се главен дел од медитеранската исхрана, која е поврзана со целокупното долгорочно здравје.

Од витамините и минералите во ф’стаците наоѓаме витамини А, Б6 и Ц, како и калциум, магнезиум и железо. Пропорционално, ф’стаците се еден од најдобрите извори на витамин Б6 меѓу храната. Б6 учествува во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и производството на хемоглобин.

Придобивките од ф’стаците
Истражувањата открија неколку можни здравствени придобивки од овие вкусни јаткасти плодови, вклучувајќи:

Поттикнуваат здрави цревни бактерии

Ф’стаците се богати со растителни влакна, кои можат да дејствуваат како пребиотик, или храна која ја варат добрите бактерии во цревата за да им помогнат во растот. Вашите цревни бактерии потоа можат да ги ферментираат влакната и да ги претворат во масни киселини со краток синџир, кои помагаат да се намали ризикот од рак, срцеви заболувања и дигестивни нарушувања.

Тие го намалуваат крвниот притисок и нивото на холестерол

Докажано е дека ф’стаците го намалуваат холестеролот. Овие јаткасти плодови имаат влакна и високи количини на полинезаситени и мононезаситени масти, а сите тие се поврзани со здрави нивоа на холестерол и намален ризик од срцеви заболувања. А истражувањата покажуваат дека јадењето ф’стаци – особено во споредба со јадењето други јаткасти плодови – резултира со понизок крвен притисок.

Одржуваат здрави нивоа на шеќер во крвта

Ф’стаците имаат низок гликемиски индекс, што значи дека нивното консумирање не предизвикува големи скокови на шеќерот во крвта. Тие исто така содржат антиоксиданти, каротеноиди и фенолни соединенија кои го поддржуваат здравото ниво на шеќер во крвта.

Го подобруваат здравјето на крвните садови

Амино киселините се сметаат за есенцијални, па ако вашето тело не може да ги произведе, мора да ги внесете преку исхраната. Некои истражувања сугерираат дека амино киселините во ф’стаците го намалуваат количеството на масти и шеќер (гликемиски индекс) во крвта и може да ги тонираат вашите крвни садови и да ги направат пофлексибилни.

Го подобруваат здравјето на очите

Ф’стаците имаат највисоко ниво на зеаксантин и лутеин меѓу јаткастите плодови, кои ги штитат очите од оштетување предизвикано од сината светлина, како и од макуларна дегенерација, болест на очите што може да предизвика губење на видот како што стареете.

Влијаат на губење на тежината

Јадењето ф’стаци може да ви помогне да изгубите тежина. Тие се богати со влакна и протеини, што резултира со чувство на ситост и може да ви помогне да јадете помалку. Препорачуваме да изберете ф’стаци со лушпа бидејќи на тој начин ќе јадете побавно и повнимателно бидејќи е потребно време да се отстрани лушпата.

Истражувањата покажале дека луѓето кои јаделе ф’стаци со лушпа внесувале 41% помалку калории на едно јадење во споредба со оние кои јаделе ф’стаци без лушпа.

Несакани ефекти од ф’стаците
Ф’стаците, исто така, може да имаат некои негативни несакани ефекти за некои луѓе, вклучувајќи:

Поголем внес на натриум

Сировите ф’стаци имаат малку натриум (1 чаша има околу 1 милиграм.) Но, тоа не е секогаш така за печените ф’стаци, кои често се солени. Чаша суви печени солени ф’стаци има 526 милиграми натриум. Премногу натриум може да ве изложи на поголем ризик за висок крвен притисок, срцеви заболувања и мозочен удар.

FODMAP ризици

FODMAP е кратенка за ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли. Поедноставно кажано, ова се одредени видови јаглехидрати. Луѓето со синдром на нервозно дебело црево треба да ги ограничат FODMAPs во нивната исхрана за да имаат подобра контрола на нивните симптоми.

Ф’стаците се сметаат за храна со висока FODMAP бидејќи содржат фруктани. Ако имате нетолеранција на фруктан – лоша реакција на овој тип на јаглени хидрати – ф’стаците може да му пречат на вашиот стомак. Ако е така, најверојатно ќе почувствувате надуеност, мачнини и болка во стомакот.

Ризици од алергија

Ф’стаците се јаткасти плодови. Некои луѓе со алергија на јаткасти плодови може да имаат сериозни реакции на ф’стаците и треба да ги избегнуваат. Симптомите на алергиска реакција на ф’стаци може да вклучуваат:

Чешање на устата, очите, кожата или грлото
Тешкотии при голтање
Гадење и абдоминална болка
Дијареа
Затнат нос или течење на носот
Тешкотии со дишењето или краток здив
Анафилакса