Зошто фета сирењето е добро за нас?

Фото: Pixabay
914

Покрај тоа што обезбедува Б витамини, калциум и фосфор, оваа намирница штити од рак, го поддржува здравјето на коските и го зајакнува имунитетот.

Не е секое сирење лошо за вас, па ако сте љубител на сирење, можеби ќе се развеселите кога ќе прочитате дека оваа намирница всушност може да го поддржи вашето здравје. Покрај тоа што е вкусен, овој солен додаток направен од овчо и/или козјо млеко се користи во многу јадења. Полесно се вари и содржи многу помалку алергени од сирењето од кравјо млеко, што е смирувачки за оние кои се чувствителни на млечни производи. Сепак, важно е да се запамети дека ова сирење е богато со натриум и заситени масти, па затоа не треба да го консумирате секој ден.

Кои се здравствените придобивки од оваа намирница?

  1. Може да помогне во заштитата од рак

Можеби една од најинтересните придобивки од јадењето фета сирење е тоа што е потенцијална храна против рак. Оваа храна, според истражувањата, му овозможува на калциумот (во комбинација со витамин Д) да го заштити организмот од разни видови на рак. Дополнително, протеинот алфа-лакталбумин што може да се најде во ова сирење кога се врзува за јоните на калциум и цинк има антибактериски и антитуморни својства. Покрај тоа, пептидите со кои изобилува оваа намирница се уште едно ветувачко антитуморно својство.

  1. Го поддржува здравјето на коските

Веројатно веќе знаете дека калциумот е добар за вашите коски. Колку е поголема максималната коскена маса, толку е помал ризикот од остеопороза и други состојби кои вклучуваат губење на коскената маса. Фета сирењето е исклучително богато со калциум, а истражувањата дополнително ја поддржуваат оваа теза.

  1. Помага за зајакнување на имунолошкиот систем

Друг протеин кој се наоѓа во ова сирење се нарекува хистидин. Овој протеин првично се сметаше за важен само за здравјето на доенчињата, но подоцна се покажа како неопходен и за возрасните. Кога хистидинот се комбинира со витаминот Б6 (исто така се наоѓа во фета сирењето), тој поминува низ молекуларен процес за да стане хистамин. Јадењето фета сирење во комбинација со исхрана богата со антиоксиданти може да обезбеди здрав имунолошки систем подготвен да се бори против болестите.

  1. Помага во одржување на здрави црева

Со оглед на тоа што содржи пробиотици, помага во одржувањето на цревата здрави и во исто време успешно се бори против многу дигестивни проблеми вообичаени за стресниот начин на живот.

  1. Може да помогне во спречување на главоболки

Тој е добар извор на витамин Б2 (рибофлавин), познат како природен лек за главоболки, вклучително и мигрена. Исхраната богата со витамин Б2, како што е фета сирењето, може да послужи како превентивен метод за ограничување на мигрената и другите видови хронични главоболки.

  1. Ги штити очите

Рибофлавинот е добар за повеќе работи. Истражувањата покажуваат дека луѓето чија исхрана е богата со витамин Б2 имаат помал ризик од дегенеративни болести на очите, како што се катаракта и глауком.

  1. Може да помогне при анемија

Поврзана со ниско ниво на железо, фолна киселина или витамин Б12, анемијата може да се лекува природно со одредени видови храна и замена на хранливи материи. Затоа, витаминот Б12 и малата количина на железо што се наоѓа во фета сирењето може да послужат како дел од диетата за борба против анемија.

Ризици и несакани ефекти

Иако фета сирењето има значително помалку алергени од сирењето направено од кравјо млеко, сепак е можно да бидете алергични на козјо или овчо млеко. Повеќето луѓе на кои им е дијагностицирана алергија на кравјо млеко исто така откриваат дека нивните тела ги препознаваат истите протеини во козјото млеко. Меѓутоа, ако сте чувствителни, но не сте алергични на кравјо млеко, веројатно во производите како фета сирењето ќе најдете одлична алтернатива.

Друга потенцијална опасност при конзумирање на фета сирење е за оние кои страдаат од нетолеранција на хистамин. Хистаминот е витален протеин во мали дози кој му помага на телото да се бори против инфекции, но во поголеми дози предизвикува прекумерно воспаление. Луѓето кои страдаат од нетолеранција на хистамин, за разлика од повеќето луѓе, тешко го разградуваат хистаминот и може да имаат симптоми слични на алергиски епизоди. Ако почувствувате симптоми како што се уртикарија, потење или оток по конзумирање на фета сирење или други производи од козјо или овчо млеко, престанете да јадете и веднаш контактирајте го вашиот лекар.