Зошто не треба да ја фрлате водата од тестенините?

Фото: Pexels
2.890

Ако досега секогаш ја фрлавте водата во која се вареле вашите макарони или други тестенини, време е да научите за што можете да ја искористите.

Тешко е да се најде човек кој не сака макарони. Тоа не е само вкусна и евтина храна, туку и лесно се подготвува. Но повеќето од нас по нивната подготовка ја истураме водата иако таа може повторно да се употреби. Еве неколку корисни идеи за тоа како можете да ја искористите водата во која се вареле тестенините.

За што може да се користи водата по варењето на тестенините:

За палачинки.

Можете повторно да ја користите водата за да ги направите на сите омилените палачинки.

Ова е одлична идеја за сите љубители на палачинки: наместо млеко, користете ја изладената вода во која се варени тестенините. Ќе добиете посни и хипоалергенски палачинки. Тестото ќе биде меко, а палачинките ќе бидат неверојатно вкусни. Задолжително пробајте.

За сосови.

За да го направите сосот потечен и повкусен, додадете неколку лажици од оваа вода.

За потопување грав.

Гравот или леќата треба да се потопат во вода пред да се варат. За таа цел, многу готвачи користат вода од варени тестенини.

Бања за нозе.

Луѓето кои имаат болни или отечени стапала дефинитивно треба да ја пробаат оваа купка. Потопете ги стапалата во топла вода откако ќе ги сварите тестенините. Смирувачката топлина и минералите во „водата со макарони“ совршено ќе ги освежат вашите нозе.

За готвење храна на пареа.

Ова е нежен начин за подготовка на зеленчук. Обидете се да го подготвите користејќи вода од макароните. Вкусот на зеленчукот значително ќе се подобри.

Основа за супа.

Правете ја која било супа со вода од макарони. Ќе биде многу вкусно и хранливо.

И на крај, обидете се да ги измиете садовите со водата што останува по цедењето на тестенините. Ќе бидете пријатно изненадени како оваа вода совршено ги одмастува, природно и без хемикалии.