Зошто сабјарката е толку добра за здравјето?

138

Дали би сакале да прифатите здрава медитеранска исхрана која вклучува повеќе риби?

Да, да, знаеме дека не е исто кога си немате море, ама и кај нас може да се најде вкусна и свежа морска риба, а ние, овојпат, добивме одличен и едноставен рецепт за приготвување сабјарка од нашиот хрватски пријател Иван, инаку, вистински мајстор за приготвување на секаков вид на риби и морска храна.

Рибата сабјарка (Xiphias gladius) е хранлив извор на посен протеин кој е широко достапен ширум светот.

Рибите сабјарки обично се ловат одговорно и се добар избор за потрошувачите загрижени за влијанието на прекумерниот риболов врз животната средина.

Размислувате да вклучите повеќе сабјарка во вашата исхрана? Продолжете да читате за да дознаете повеќе за здравствените придобивки од оваа вкусна риба.


Кои се здравствените придобивки од сабјарката?

Нутритивен профил:

Рибата сабјарка е добар извор на протеини, природно е ниска со натриум и богата со многу витамини, минерали и хранливи материи, вклучувајќи:

Ниацин, витамин Б кој помага во одржување на здравјето на нервниот систем, дигестивниот систем и кожата.
Витамин Б12, витамин кој придонесува за производство на црвени крвни зрнца, функционирање на нервите и клеточниот метаболизам.
Фосфор, минерал содржан во коските и забите.
Селен, минерал кој поттикнува нормален раст, па дури и може да спречи некои видови на рак.
Омега-3, масна киселина која може да го намали ризикот од смрт од срцеви заболувања.

Рибата сабјарка може да го намали ризикот од срцеви заболувања

Јадењето најмалку две порции од 100 грама неделно на непржена риба како што е сабјарката, може да го намали ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, ненадејна срцева смрт и конгестивна срцева слабост.

Здравствените придобивки од сабјарката може да бидат уште поизразени ако ги замените со рибата помалку здравите протеински опции како сланина или колбаси.

Кои се здравствените ризици од сабјарката?

Како голема риба, сабјарката содржи повисоки нивоа на жива од другите риби.

Додека придобивките од јадењето риба обично ги надминуваат ризиците од жива, труење со жива може да се појави од јадење риба.

Рибата сабјарка е најздрава за јадење варена бидејќи готвењето ја намалува содржината на жива до 30%.

Сепак, бремените жени треба да избегнуваат да јадат сабјарка поради високата содржина на жива.

Кои се нутритивните вредности на сабјарката?

Еве информации за хранливата вредност на сабјарката за порција од 85 г:

Калории: 146
Протеини: 19,9 гр
Вкупни масти: 6,74 гр
Јаглехидрати: 0 гр
Протеини: 19,9 гр
Калциум: 5,1 мг
Магнезиум: 29,8 мг
Фосфор: 258 мг
Калиум, К: 424 мг
Натриум, NA: 82,4 мг
Селен: 58,2 мг

Каков вкус има сабјарка?та

Рибата сабјарка обично се опишува како слатка и месна. Нема силен „рибен“ вкус, што ја прави добар избор за луѓе кои обично не уживаат во морска храна.

Рибата сабјарка има густа текстура слична на стек и е помалку ронлива од другите риби.

Свежата риба треба да биде еластична и цврста на допир.

Замрзнатата риба не треба да содржи кристали од мраз – кристалите се знак дека рибата е премногу долго замрзната или одмрзната и повторно замрзната, што го загрозува вкусот.

Како да се подготви сабјарка?

Подгответе ја и консумирајте ја свежата риба што е можно поскоро, бидејќи рибата брзо се расипува.

Свежата риба чувајте ја во најстудениот дел од фрижидерот.

Замрзнатата риба треба да се одмрзне пред да се готви.

За најдобри резултати, одмрзнете ја рибата преку ноќ во фрижидер, но како последно средство можете да ја одмрзнете рибата во сад со ладна вода или да ја користите поставката „одмрзнување“ во микробранова печка.

Рибата сабјарка може да се подготви на различни начини, а ние го добивме овој рецепт:

Пропржете исечкан кромид на загреано маслиново масло, па додадете сос од домати, 1 лажица оцет и лажичка шеќер.

За 1 кг риба, ставете 200 мл доматен сос.

Додадете ги парчињата риба кои ќе ги порпскате со малку брашно.

Внимавајте да бидат под кромидот и по 3-4 минути свртете ги од другата страна. Зачинете и по уште 3-4 минути исклучете го шпоретот, поклопете и оставете да одмори.

Можете да ја јадете со сварена палента или само со некое убаво интегрално лепче.