Добро е да се пие вода, ама не ладна

Фото: Unsplash
188

Пиењето ладна вода го стеснува желудникот, што го отежнува варењето на храната после оброк. Некои студии покажале дека студената вода дополнително го ослабува веќе ослабениот имунитет и ги стеснува крвните садови, што дополнително може да доведе до некои посериозни здравствени проблеми.

Иако водата е неопходна за опстанок на животот, таа има и извонредни здравствени придобивки. Ништо не е толку добро како да ја гасиш жедта со чаша ладна вода. Но, некои луѓе веруваат дека студената вода може да биде и штетна за нашето здравје. Ова верување се заснова на идејата дека пиењето ладна вода го стеснува желудникот, што го отежнува варењето на храната после оброк. Некои студии покажаа дека студената вода дополнително го ослабува веќе ослабениот имунитет. Покрај тоа, ги стеснува крвните садови, што дополнително може да доведе до некои посериозни здравствени проблеми. Продолжете да читате за да дознаете за можните ризици од пиењето ладна вода.

Ладната вода влијае на нашето варење
Една од главните причини да избегнувате да пиете ладна вода е тоа што има сериозни ефекти врз вашето варење. Ладната вода и некои ладни пијалаци ги стеснуваат крвните садови и исто така го ограничуваат варењето. Природниот процес на апсорпција на хранливи материи за време на варењето е попречен кога консумирате ладна вода. Причината е што фокусот на вашето тело е пренасочен од варењето на регулирање на температурата на телото и ладната вода.

Го намалува пулсот
Друга причина да избегнувате да пиете ладна вода е тоа што го намалува пулсот. Истражувањата покажаа дека пиењето ладна вода не само што го намалува пулсот, туку и го стимулира вагусниот нерв. Тоа е нерв кој ги контролира неволните функции на телото. Нервот е исто така составен дел на нервниот систем. Бидејќи температурата на студената вода директно влијае на вагусниот нерв, отчукувањата на срцето на крајот се забавуваат.

Ладната вода го шокира вашето тело
Треба строго да се избегнува пиење ладна вода после напорен тренинг. Многу луѓе грешат кога пијат ладна вода, особено во лето после вежбање. Според експертите во теретана, по тренингот пожелно е да се пие топла вода. Вашето тело генерира многу топлина кога вежбате. Ако пиете ладна вода, постои температурна неусогласеност што влијае на вашето дигестивно здравје. Вашето тело исто така тешко ја апсорбира студената вода после тренинг. Пиењето ладна вода веднаш после тренинг може да доведе до хронична стомачна болка бидејќи екстремно студената вода го шокира вашето тело.

Ефекти врз разградувањето на мастите
Пиењето ладна вода веднаш по оброкот, исто така, ја попречува способноста на вашето тело да ги разградува мастите. Ладната температура на водата ги зацврстува мастите од храната и како резултат на тоа станува тешко за вашето тело да ги разгради несаканите масти од вашето тело. Дури и ако пиете обична вода, почекајте 30 минути по оброкот пред да се напиете вода.

Доведува до запек
Пиењето вода на собна температура е неопходно за дигестивниот процес, но пиењето ладна вода може да доведе до запек. Причината е што кога пиете ладна вода, храната се стврднува додека поминува низ телото. Цревата исто така се собираат, што е една од главните причини за запек.

Предизвикувач на мигрена
Пиењето ладна вода може да биде причина за мигрена, а научната медицина смета дека ако пиете ладна вода или воопшто ладни пијалаци со топол оброк, ќе се наруши целото варење, бидејќи се создава нерамнотежа во желудникот.