Државно првенство на бармени, победникот заминува на Светско во Куба

185

Филип Арнаудов, претседател на Здружението на бармени информира дека пријавените учесници се натпреваруваат во различни дисциплини.

Дваесет бармени и барменки денеска учествуваат на 13. Државно првенство на бармени во организација на Здружението на бармени на Македонија, а најдобриот од нив ќе оди на Светското првенство во Куба.

Филип Арнаудов, претседател на Здружението на бармени информира дека пријавените учесници се натпреваруваат во различни дисциплини.

„Квалификациите се од отворен карактер, потоа има полуфинале и на крај финалето е со „after diner“ коктели. Победникот на тоа финале ќе оди на Светското првенство на бармени во Куба“, вели тој.

Дополнува дека на ова првенство може да се пријави секој и здружението е отворено за сите.

„Сите што ја сакаат професијата, што работат зад бар. Единствен услов е да имаат над 18 години бидејќи се работи со алкохол. Секој може да се пријави со своја оригинална рецептура и да се натпреварува со тој коктел, каде што имаме техничко жири и жири за тестирање, кое го оценува коктелот и потоа поените се собираат за да се добие крајниот резултат, појасни тој.

Натпреварот се одвива во ресторанот „Фор“. Квалификациите започнаа во 11:30 часот, а финалето е предвидено за во 16:30 часот.

Извор: МИА