Колку долго виното е употребливо по отворањето на шишето?

Фото: Unsplash
286

Експертите велат дека отвореното вино има исклучително ограничен рок на траење. Според сомелиерот Мери Кетрин Едмондсон, има добра причина за тоа.

Многу луѓе сакаат да пијат чаша вино со ручек или вечера. Кога ќе отворат ново шише, најголемиот дел од содржината останува неиспиена, па се поставува прашањето колку долго може да се користи тој остаток.

Експертите велат дека отвореното вино има исклучително ограничен рок на траење. Според сомелиерот Мери Кетрин Едмондсон, има добра причина за тоа.

„Кога е отворено и изложено на воздух, виното почнува да оксидира, исто како и овошјето. Замислете исечено јаболко оставено на масата. Ја губи својата живост и боја“, изјавила таа за Southern Living.

Тој објаснува дека во техничка смисла тоа значи дека ацеталдехидот се претвора во оцетна киселина, која во суштина го претвора виното во оцет. Добрата вест е дека овој процес трае некое време и сигурно ќе знаете кога да се ослободите од отворените шишиња вино. Сепак, не постои цврсто правило за тоа колку долго ќе трае отвореното шише вино.

„Неколку фактори влијаат на ова, вклучувајќи го и тоа колку е полно шишето, колку старо било виното пред да го отворите шишето и колку сулфур има во виното. Природните вина, без сулфур, обично се расипуваат многу побрзо. Сулфурот е стабилизатор и ја одржува свежината кога виното е отворено“, вели Едмондсон.

Кога ќе ги земете предвид сите овие фактори, Едмондсон вели дека е најдобро да се консумира отворено вино во рок од 24 до 48 часа. Тој додава дека истото правило важи и за црвено и за бело вино.

Бидејќи квалитетот на виното се влошува кога е во интеракција со воздухот, најдобриот начин за зачувување на виното е да ја вратите плутата или да ставите плута за повеќекратна употреба, така што виното не е толку во контакт со кислородот.

Кога виното се расипува, го менува вкусот. Така ќе препознаете дека на крајот на краиштата е време да отворите ново шише.

„Иако можеби е кисело, технички сепак е безбедно за пиење. Но, животот е краток, затоа не пијте ништо лошо “, рече Едмондсон.