Лекови што не се пијат со кафе

Фото: Unsplash
454

Постојат некои лекови и додатоци во исхраната кои никогаш не треба да ги мешате со кофеин. Ова се некои за кои фармацевтите тврдат дека се особено опасни

Утринското кафе и лековите навистина не одат заедно, особено ако буквално се пијат заедно. Ако ги прашате фармацевтите, еве што дефинитивно треба да избегнувате…

Лекови против дијабетес – иако можеби не мислите дека кафето има негативен ефект врз антидијабетичните лекови. Но, всушност, кафето може да го зголеми шеќерот во крвта кај некои поединци, што веројатно ќе се спротивстави на ефектите на антидијабетичните лекови. Дијабетичарите кои сакаат да пијат кафе треба внимателно да го следат шеќерот во крвта.

Лекови за тироидна жлезда – Студија од 2008 година покажала дека кафето го попречува левотироксинот на лековите за штитната жлезда. Веб-страницата VerywellHealth објаснува како кофеинот влијае на начинот на кој телото го апсорбира левотироксинот: „Кофеинот е стимуланс кој може да ја зголеми интестиналната подвижност и мускулните контракции кои ја движат храната низ дигестивниот тракт“, се вели на страницата. Кофеинот има и благо лаксативно дејство и ја зголемува количината на течност во столицата.

Витамини и додатоци во исхраната – Витамините нема да помогнат многу ако нивните својства премногу брзо поминат низ вашиот дигестивен систем пред да имаат некаков позитивен ефект. „Кафето е диуретик и може да доведе до губење на витамини растворливи во вода, како што се витамините Б и витаминот Ц кога се земаат заедно“, предупредува Џонс. „Кофеинот ќе го забрза дигестивниот процес со зголемување на контракциите кои ја туркаат храната низ вашиот дигестивен тракт“, пишува LiveStrong, чии експерти исто така истакнуваат дека кафето може да ја ограничи или намали апсорпцијата на железо и калциум.