Мора „боцка“ за да не бидеш буцка

Фото: Unsplash
165

Аптеките во Велика Британија од денoвиве почнаа со продажба на „инјекција за слабеење“, за која не е потребен рецепт, а функционира така што го потиснува апетитот.

Инјекција за слабеење е одобрена од Британската здравствена служба (НХС) и деновиве почна да се продава во аптеките во Велика Британија. За инјекцијата за слабеење не е потребен рецепт, а функционира така што го потиснува апетитот и „ветува губење на пет отсто“ од телесната тежина за три месеци. Наречена е „Лираглутајд“ (Liraglutide), а е позната и како „Саксенда“.

Заинтересираните ќе треба да се пријават и за брза интернет-консултација. Инјекцијата го имитира хормонот ГЛП-1 за ситост.

„’Лираглутајд‘ е лек за слабеење кој делува да се чувствувате сити или помалку гладни. Се зема како инјекција еднаш дневно. Вашиот лекар или медицинска сестра ќе Ви покажат како да го земате лекот“, се наведува на интернет-страницата на НХС.

Здравствени стручњаци нагласуваат дека инјекцијата сепак не е чудесен лек за слабеење и треба да се комбинира со диета за да се постигне какво било губење на тежината. НХС посочува дека „Лираглутајд“ е погоден за возрасни помлади од 75 години и треба да го избегнуваат бремени жени и доилки, како и оние со проблеми со црниот дроб и бубрезите.