Среќата е под валканите нокти

Фото: Pixabay
225

Понекогаш суперхероите доаѓаат во микронски пакувања, како што е случај и со Mycobacterium vaccae, добра бактерија, која се наоѓа насекаде во почвата, а научните истражувања покажале дека таа влијае на група неврони кои се одговорни за производството на серотонин, често наречен хормон на среќата. Затоа, засадете барем еден босилек во саксија – без ракавици!

Од памтивек, темата за доброто и злото се користи во народните приказни, поговорки, приказни, а од неодамна и во филмови, цртани, видео игри, па дури и во реклами. Пред сè, поучно затоа што отсекогаш нè поттикнуваше да бидеме на страната на доброто, односно и самите да бидеме добри. Во последниве две години, нашето внимание повторно беше свртено кон злото што ја загрозува нашата благосостојба, со тоа што ни треба микроскоп за да го видиме. Но, и суперхероите доаѓаат во микронско пакување! Еден таков добар супер херој е и Mycobacterium vaccae, што во превод значи кравји микобактерии бидејќи првпат биле изолирано во кравји измет во Австрија.

Како добра бактерија, M. vaccae се наоѓа во почвата, насекаде околу нас, а имаше позначаен настап на научната сцена во 2004 година. Според интернет порталот Quartz, тогаш британската докторка Мери О’Брајан, сакајќи да им помогне на своите пациенти со рак на белите дробови, ја инјектирала оваа бактерија во нивните бели дробови, бидејќи претходните искуства во Уганда покажале дека таа може да победи сој на белодробна туберкулоза која инаку е отпорна на лекови. Се испостави дека M. vaccae не може да се бори со клетките на ракот, но покажала други неверојатни супермоќи.

Д-р О’Брајан забележала дека нејзините пациенти се повитални, со подобри когнитивни способности од порано и, и покрај лошата прогноза на нивната болест, едноставно посреќни.

Понатамошното истражување на неврологот Кристофер Лори, од Универзитетот во Бристол, покажало дека оваа бактерија од крава влијае на група неврони кои се одговорни за производството на серотонин, често наречен хормон на среќата. На colorado.edu дознаваме повеќе за тоа како експериментите на професорот Лаури врз глувци повторно покажале дека покрај подобрувањето на расположението, исто така се подобрува и имунолошкиот одговор. Ако се потсетиме на старата добра изрека „Смеата е најдобар лек“, не е чудно што всушност истите неврони се задолжени и за здравјето и за доброто расположение.

Третиот дел од супермоќниот триптих M. vacca е неговото влијание врз стресот. Бидејќи се покажало дека кога глувците се дружат со оваа бактерија се помалку склони кон стрес и имаат намалени нивоа на анксиозност, професорот Лори ја проширил својата сфера на интерес на американските ветерани со посттрауматско стресно нарушување (ПТСН). Тој верувал дека давањето на оваа бактерија во форма на апчиња, инхалации или инјекции на лица со висок ризик од ПТСН, како што се војници или работници во брза помош, ќе ги ублажи негативните ефекти од стресот врз нивната физичка состојба и менталното здравје.

Каде можете да го запознаете овој суперхерој? Со оглед на тоа што се наоѓа во земјата, доволно е да прошетате во шума, да земете шишарка, желад, лист, да го погалите вашето или кучето на соседот, да одите боси по тревата – што е корисно за нас, заради апсорпција на електроните од земјата. Значи, секоја активност во која ќе имате директен контакт со земја, дури и во деновите кога сте повеќе во домашна варијанта.

Бидејќи среќата се крие под валканите нокти, задолжително почнете да садите нешто во градината / жардињерите / саксиите без ракавици. Ако се одлучите за некое јадливо цвеќе, кога со него ќе ја украсите чинијата, ете двојна среќа. Лутите пиперчиња се исто така одличен избор за домашните градини – изгледаат декоративно, зафаќаат малку простор, а кога ги јадете, вашиот мозок произведува ендорфин и допамин, хормони одговорни за тој момент на добро чувство. Деновиве се препорачуваат поголеми количини на витамин Ц, па зошто да не ја искористите можноста да го засадите секое семче од лимон во земја во саксијата?

Тајната на здравјето е во симбиозата со природата

За жал, живееме во време во кое поради прекумерна употреба на штетни хемикалии и прекумерна употреба на антибиотици е нарушена рамнотежата меѓу луѓето и микроорганизмите со кои отсекогаш сме живееле во симбиоза. Ако, пак, научните објаснувања за добрите намери на M. vacca не ви значат ништо, а барем еднаш во животот сте правеле колачи од кал, само сетете се на среќата што сте ја почувствувале тогаш. Затоа, ослободете го детето во себе, нурнете ги рацете во земја и спријателете се повторно барем со оваа ведра бактерија, и повторно нека победи доброто.