Супа за појадок: За и против

Фото: Pexels
187

За некои луѓе, супа или потаж за појадок се најубавото нешто, додека за повеќето е тешко прифатлива варијанта за почеток на денот. Дали е супата за појадок баш секогаш добра одлука? Особено затоа што не е секоја супа нужно и здрав оброк.

Секогаш ја поврзуваме супата со лесен, здрав и хранлив оброк, но тоа не е секогаш случај. Само помислете на традиционалната супа или на супа со колбаси – но нема да одиме толку далеку. Дури и едноставната крем супа или потаж од зеленчук има свои предности и недостатоци, особено кога се јаде за појадок, што е еден од актуелните трендови во исхраната.

Сепак, експертите тврдат дека: ‘Супата сама за себе не е оброк!’

Помеѓу тоа воопшто да не јадете зеленчук и да јадете зеленчук во супа за појадок – дури и во растителна супа ‘добро е да се земат предвид некои аспекти’, особено во однос на вклучувањето на протеини, масти и повеќе јаглени хидрати (за да го зголемите внесот на калории).

„Прво, би рекол дека се обложувам на мешунките кои се добар извор на протеини и ќе обезбедат хидрати“, вели прфесор на Универзитетот во Порт, кој исто така, го истакнува значењето на киноата и хељдата – од истите причини како и мешунките, овие две опции нудат протеини со висока биолошка вредност – и можност од додавање на јајце во супата, како и подготвување со маслиново масло.

Но зошто е важна таквата ‘сложена’ супа? Покрај потенцијалниот дефицит на протеини, јаглени хидрати и калории, појадокот е прв оброк во денот и оној што ќе ни даде гориво за работа во текот на денеот. Консумирањето премалку калории може да доведе до губиток на апетитот. Тоа е стратегија која можеби делува кај некои луѓе, но бара одредена самоконтрола, затоа што можеби зборуваме за неконтролиран апетит кој се пренесува на целиот ден“, објаснил нутриционистот и автор на блогот „Нутриционистички свет“, Жоао Родригез за Men’s Health.