Што се случува кога јадете само еднаш дневно?

Фото: Unsplash
509

Меѓудругото, прескокнувањето на оброци се рефлектира на нивото на шеќер во крвта. Хипогликемијата е честа појава која може да биде опасна по живот.

Некои луѓе мислат дека еден оброк дневно е доволен за функционирање на нашето тело. Но, ако ова однесување стане навика, може да доведе до зголемување на телесната тежина, главоболки, нестабилен шеќер во крвта и други проблеми. Дознајте повеќе детали подолу, но се надеваме дека не спаѓате во оваа група на луѓе.

Зголемување на телесната тежина

Кога прескокнувате оброци, вашето тело прегладнува. Едноставно кажано, тоа значи дека на вашето тело му снемуваат резервите додека повторно да бидете гладни. Го успорува вашиот метаболизам и го зголемува количеството на масни наслаги.

Осцилации на шеќерот во крвта

Прескокнувањето оброци се рефлектира на нивото на шеќер во крвта. Хипогликемијата е честа појава – низок шеќер во крвта, кој може да биде опасен по живот.

Недостаток на хранливи материи

Ако јадете премалку оброци на ден, исто така е поголема веројатноста да не внесувате доволно хранливи материи. Може да се јави недостаток на витамини или минерали, но може да се појават и проблеми предизвикани од недостаток на протеини, јаглени хидрати или масти.

Главоболки

Често се јавуваат и главоболки. Ова се должи на нестабилното ниво на шеќер во крвта или на недостатокот на хранливи материи.

Нездрава храна

Ако јадете само еднаш дневно, вашиот оброк е поверојатно нездрав и калоричен отколку што инаку би бил.

Зиморливи

Кога вашето тело гладува, има промени во циркулацијата на крвта. Тоа често се манифестира со тоа што почесто настинувате или многу полошо ја поднесувате настинката.

На крајот на краиштата, важно е да се почестите со доволно квалитетни и здрави оброци во текот на денот со кои добро ќе се грижите за вашето тело и ќе обезбедите сè што ви е потребно за нормално функционирање.