Времето на зимските празници е време на варено вино: Кои се неговите здравствени придобивки?

Фото: Unsplash
174

Вареното вино се прави од комбинација на црвено вино и зачини, а во умерени количини овој пијалак може да има некои неочекувани здравствени придобивки.

Вареното вино е еден од синонимите на божиќните и новогодишните празници и се смета за празничен „деликатес“ за возрасните и најчесто се пие во декември и јануари. Иако црвеното вино е главната состојка на овој пијалак, експертите истакнуваат дека вареното вино дава бројни здравствени придобивки, а најдобро е против воспалителните процеси во организмот и намалувањето на холестеролот.

Вареното вино е богато со ресвератрол – соединение со бројни здравствени придобивки

Вареното вино се прави од комбинација на црвено вино и зачини, а во умерени количини овој пијалак може да има некои неочекувани здравствени придобивки. Со оглед на тоа дека црвеното вино е главната состојка, тоа автоматски значи дека пијалакот е богат со антиоксидант наречен ресвератрол. Полифенолното соединение ресвератрол доаѓа од црвената лушпа на грозјето и е познато по тоа што помага во згрутчувањето на крвта и неговите антиинфламаторни својства. Студија од 2017 година, исто така, покажа дека ресвератролот може да помогне во забавување на процесот на стареење на телото, подмладувајќи ги клетките и е подеднакво добар за срцето со тоа што помага да се одржи добриот ХДЛ холестерол во крвта. Ресвератролот содржи и антиоксиданти кои, покрај стареењето, можат да се борат и со болести поврзани со стареењето како што се мозочниот удар и срцевите заболувања.

Зачините даваат дополнителни придобивки

Во вареното вино се додаваат некои состојки – билки, пред сѐ, цимет, каранфилче, црн пипер и анасон. Покрај зачините, во празничното варено вино се додава и сушена кора од портокал. Докажано е дека циметот во варено вино има силно антиинфламаторно дејство, го намалува отокот и ја враќа нормалната функција на ткивото. Експертите велат дека ова својство на циметот може да им помогне на луѓето со артритис. Исто својство има и каранфилчето, кое во старите добри времиња стоматолозите го користеле како средство за ублажување на болката.

Кога во пијалакот се додаваат цимет и каранфилче, се создава соединение наречено еугенол, кое има локални анестетички и антисептички својства и може да ги ублажи здодевните болки како што е забоболката. Исто така, во варено вино се додаваат стапчиња цимет, кои помагаат во балансирање на шеќерот во крвта, го намалуваат отокот и надуеноста и ја обновуваат нормалната функција на ткивото.

Една неодамнешна студија покажа дека пиењето една до три чаши црвено вино дневно може да го намали ризикот од остеопороза бидејќи учесниците во студијата кои пиеле толкаво количество вино имале поголема минерална густина на коските од оние кои не консумирале варено вино.

Сепак, вареното вино содржи алкохол, па „пресечете го“ со чаша вода со лимон или чај

Сето ова делува само ако вареното вино се пие умерено, бидејќи виното сепак содржи алкохол, кој никому не се препорачува. Кога пиеме алкохол, телото го претвора во хемикалија наречена ацеталдехид, за која е познато дека е канцерогена. Нашиот црн дроб мора да ги обработи сите хемикалии, па советот е да се напиете чаша вода со лимон или билен чај, како што е чајот од глуварче, помеѓу секоја чаша варено вино. Колку и да уживате во овој празничен пијалак, бидете одговорни пред себе.