Дали знаете зошто варените моркови се поздрави од свежите?

Фото: Pexels
284

Готвењето на морковите, барем на пареа, ги збогатува со антиоксиданти и каротеноиди, што е многу подобро за консумирање и за нашето здравје. Затоа, ако имате моркови во вашата секојдневна исхрана, обидете се да ги зготвите.

Познато е дека кога се готви зеленчукот губи дел од своите скапоцени состојки, единствен исклучок се морковите. Малкумина сфаќаат дека варениот морков е всушност похранлив и значително поздрав од сировиот морков. Готвењето и преработката на морковите ослободува каротеноиди, кои се претвораат во витамин А. Витаминот А помага во обновувањето на оштетениот колаген. Исто така, витаминот А ни е потребен и за здрава кожа и слузница, за нашиот имунолошки систем и за добро здравје на очите и видот.

Нутриционистите открија дека количината на бета-каротен и фолна киселина е зголемена за една третина во варените моркови. Овие соединенија нормално го штитат човековото здравје од слободните радикали кои го уништуваат имунолошкиот систем на телото и го ослабуваат, а може да поттикнат и создавање на рак.

Готвењето на морковите, барем на пареа, ги збогатува со антиоксиданти и каротеноиди, што е многу подобро за консумирање и за нашето здравје. Затоа, ако имате моркови во вашата секојдневна исхрана, обидете се да ги зготвите.

Варени моркови
Редовното јадење моркови варени на пареа може да изгледа како монотон оброк. Затоа, внесете неколку билки за да го збогатите вкусот без да додавате сол или маснотии. Додадете малку сечкан магдонос или нане.

Содржина на витамин А
Предноста на варените моркови е содржината на витамин А во храната. Морковите содржат релативно големи количества бета-каротен, пигментот што им дава портокалова боја на морковите. Вашето тело го претвора бета-каротинот во биолошки активен витамин А и го користи за одржување на здравјето на вашиот имунолошки систем, на кожата, косата и на очите. Секоја чаша сечкан варен морков содржи повеќе од 21.000 меѓународни единици или IU, витамин А – повеќе од 3.000 или 2.333 IU што им се потребни на мажите и жените дневно, според Институтот Линус Полинг.

Содржина на калиум
Морковите на пареа се исто така корисни за вашето здравје поради нивната содржина на калиум. Калиумот е еден од трите минерали кои играат примарна улога во нервните импулси, а внесувањето на доволна количина на калиум ја олеснува нервната комуникација. Минералот исто така игра улога во функцијата на мускулите, помагајќи да се спречи мускулна слабост и грчеви кои се јавуваат поради недостаток на калиум. Според Институтот Линус Полинг, мажите и жените треба да консумираат 4.700 милиграми калиум дневно. Една чаша варени моркови содржи 410 милиграми калиум – речиси 9% од дневниот препорачан внес.

Содржина на витамин К
Јадењето моркови на пареа, исто така, има корист за вашето здравје со зголемување на внесот на витамин К. Оваа хранлива состојка делува како сигнална молекула во вашето тело. Комуницира со тромбоцитите, малите крвни зрнца одговорни за згрутчување на крвта. Кога ќе претрпите повреда, витаминот К во вашиот систем испраќа молекуларен сигнал што предизвикува формирање на згрутчување на крвта за да се спречи прекумерно крварење. Недостатоците на витамин К го спречуваат правилното формирање на згрутчување на крвта, зголемувајќи го ризикот од спонтани модринки или значителна загуба на крв по повредата. Секоја порција варен морков од 1 чаша содржи околу 17 микрограми витамин К – 14% од препорачаната дневна доза за мажи или 19% од препорачаната доза за жени, според Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд.

Варените моркови и здравјето
Варените моркови се извор на витамин А, кој е важен за организмот и има бројни придобивки за вашето подобро здравје:

го нормализира метаболизмот, неопходен е за целосен развој на фетусот за време на бременоста, го стимулира производството на стероидни хормони, учествува во формирањето на метаболизмот на холестерол и минерали, одржува здрава состојба на кожата, ја зголемува заштитата на слузницата, обезбедува правилно функционирање на лојните и потните жлезди, на органите на видот, ја зголемува отпорноста на заразни болести, спречува кардиоваскуларни патологии, го забрзува процесот на заздравување на рани, изгореници.

Варените моркови и варењето
Поради присуството на диетални влакна во неговиот состав, варениот морков квалитативно го подобрува варењето и го активира метаболизмот. Варените или динстаните моркови им се препорачуваат на луѓето кои страдаат од запек, бидејќи ја омекнуваат столицата и го олеснуваат процесот на дефекација.