Како да започнете со исхрана без глутен: Список на безглутенски намирници

Фото: Unsplash
4.096

Особено ако штотуку почнувате, може да биде тешко да знаете што е безглутенска диета и како да започнете. Ако јадете храна без глутен, списокот на намирници без глутен може да биде вреден извор.

Ако штотуку почнувате, може да биде тешко да знаете што е безглутенска исхрана и како да започнете со неа. Одењето по продавници и ресторани во потрага по храна без глутен понекогаш може да биде предизвик. Ви носиме листа за тоа која храна е без глутен и на што треба да внимавате при изборот на житарки и друга храна што може да содржи глутен. Списокот на намирници без глутен може да биде вреден извор.

Што е глутен? -Глутенот е збир на протеини кои можат да се најдат во пченичното брашно. Целото пченично брашно содржи два протеини – глутенин и глиадин, а кога ќе му се додаде вода, овие протеини се врзуваат и создаваат „еластична мрежа на протеини“ што ја знаеме како глутен.

Храна без глутен

Природно безглутенски житарки и скроб
Ориз, киноа, просо, овес (користете овес кој е означен како „без глутен“, бидејќи овесот често е вкрстено контаминиран со пченица и јачмен.) сирак, теф, пченка, хељда, амарант, компири и брашно од компири.

Зеленчук и овошје без глутен
Сите свежи, цели зеленчуци и овошје се природно без глутен и важно е да се вклучат во безглутенската исхрана. Производите обезбедуваат голем број на витамини, минерали и антиоксиданти.

Но, кога ќе почнете да гледате спакувани производи, ќе треба да внимавате на скриениот глутен. Некои видови преработен зеленчук и овошје може да се подготват или конзервираат со состојки кои содржат глутен. Сите обични свежи и замрзнати (без сос) зеленчуци се без глутен, но проверете ги повторно листите со состојки на пакувањата за да бидете сигурни. Кога купувате зеленчуци во конзерва, купете од оние со вода или природни сокови (во секој случај тоа е поздрава опција). За сушен зеленчук, проверете ги состојките двапати за да бидете сигурни дека нема ароми или стабилизатори кои содржат глутен. Загриженоста за глутенот во овошјето се јавува кога овошјето е конзервирано, сушено или замрзнато, бидејќи во текот на процесот може да се додадат состојки што содржат глутен.

Протеини без глутен

Повеќето извори на протеини – животински и растителни протеини – се природно без глутен. Дополнителни состојки, како што се полнила и засилувачи на вкус (вклучувајќи зачини и сосови) се начините на кои глутенот може да се протне во месото.

Црвено месо: свежо говедско, свинско, јагнешко, јаре, бизон, патка итн. (Проверете ги можните маринади.)
Живина: Свежо пилешко и мисиркино (проверете ги маринадите.)
Морска храна: свежа риба, ракови, јастози, школки и друго се природно без глутен. (Проверете ги сите маринади.)
Тофу: Направено е од соја, која е без глутен, но проверете дали има дополнителни состојки со глутен.
Грав
Јаткасти плодови и семиња

Пијалаци без глутен

Има многу пијалаци без глутен, но мора да внимавате да не згрешите. Водата, се разбира, е природно без глутен и вашиот најдобар здрав начин да останете хидрирани. Бидете сигурни и проверете ги состојките за сите подготвени пијалаци, бидејќи некои варијации и мешавини може да содржат глутен.

Кафето и чајот се природно без глутен, но ако сте чувствителни на глутен, најдобро е да проверите да не има вкрстена контаминација на зрната кафе или листовите чај или додадените состојки во мешаните пијалаци.
Сокови, газирани пијалаци и спортски напитоци – Проверете ја етикетата за да бидете сигурни, но во нив генерално нема додадени состојки што содржат глутен.