Намирници што треба да ги јадете за борба против рак на белите дробови

Фото: Unsplash
289

Новите докази покажуваат дека, освен пушењето, значајна улога за појавата на оваа болест може да игра и исхраната. Исхраната која вклучува овошје и зеленчук може да го намали ризикот од рак на белите дробови, додека консумацијата на црвено месо, заситени масти и млечни производи го зголемуваат ризикот.

Дали знаевте дека ракот на белите дробови не беше чест пред 1930 година, но се зголеми драматично во текот на следните децении како резултат на зaчестеноста на пушењето кај двата пола.

Но, освен пушењето, новите докази покажуваат дека и исхраната може да игра значајна улога за појавата на оваа болест. Исхраната која вклучува овошје и зеленчук може да го намали ризикот од рак на белите дробови, додека потрошувачката на црвено месо, заситени масти и млечни производи го зголемуваат ризикот.
Зошто некои намирници се антиканцерогени и кои соединенија спречуваат рак?

Најновите истражувања покажале дека ризикот од карцином на белите дробови кај непушачите се зголемува доколку нивната исхрана има висок гликемиски индекс, што е храна што релативно брзо го зголемува шеќерот во крвта. Зголемениот шеќер во крвта може да ги зголеми факторите на раст слични на инсулинот кои се поврзани со зголемен ризик од рак на белите дробови. Храна која има висок гликемиски индекс се компир, бел ориз, тестенини, сок и житни култури. Исто така, треба да се избегнуваат и додатоци (но не и намирници) кои содржат бета каротен.

Ова се намирниците што треба да ги јадете за борба против ракот на белите дробови кои природно можат да го намалат ризикот:

Јаболка

Јаболката, како и крушите, содржат фитохемиски флоретин кој помага во апоптоза на карцином на бели дробови, што е програмирана клеточна смрт на клетки кои се болни или стари. Друга студија покажала дека фитохемискиот флоретин го потенцира ефектот на лековите против рак. Јаболката исто така содржат доза на растителни влакна и фитохемикалија наречена кверцетин која игра важна улога во инхибиција на растот на неколку видови на рак.
Јаболката се поврзани со голем број придобивки кои помагаат во поттикнување на долгорочно здравје.

Ф’стаци

Овие јаткасти плодови се добар извор на витамин Е, за кој се покажа дека е моќен додаток во исхраната. Имено, жените кои пушеле имале 47 проценти помали шанси да заболат од рак на белите дробови доколку јадат намирници богати со витамин Е. Покрај ф’стаци, добри извори на витамин Е вклучуваат и семките од сончоглед, бадемите и пченичните никулци. Ф’стаците содржат и лутеин и зеаксантин, два каротеноиди поврзани со намален ризик од рак на белите дробови.

Рукола

Како и брокулата и прокељот, и ова растение содржи моќно соединение сулфорафан, кое се бори против ракот. Консумирањето на овој зеленчук е поврзано со намален ризик од неколку видови на рак, особено рак на белите дробови и дебелото црево. Сулфорафанот се чини делумно ја спречува инхибицијата на ензимот хистон деацетилаза, за кој се знае дека е вклучен во растот и размножувањето на клетките на ракот. Исто така, руколата содржи и други хранливи материи во борбата против ракот, како што се влакна, фолати, каротеноиди и флавоноиди.

Остриги

Остригите се совршено предјадење кое се бори против ракот, како и другите школки, и тие се богати со цинк што е важно за имунитетот. Студиите покажуваат дека овој минерал може да помогне во борбата против ракот на белите дробови со предизвикување на апоптоза (програмирана клеточна смрт) на клетките на ракот на белите дробови и зголемување на ефикасноста на вообичаениот лек за хемотерапија.

Лук

Традиционален лек во борбата против разни настинки, може да стане и ваш сојузник во превенцијата од рак на белите дробови. Имено, едно истражување покажало дека луѓето кои консумираат сиров лук најмалку двапати неделно го намалуваат ризикот од карцином на белите дробови за 44 проценти. И да, сировиот лук изгледа важен затоа што се верува дека неговите сулфурни соединенија се одговорни за неговите придобивки и многу се намалуваат кога се изложени на топлина. Овие соединенија делуваат на сузбивање на ракот во телото, инхибицијата на ангиогенезата (раст на крвните садови) и на поправка на ДНК.

Кромид

Црвениот кромид, капарот и јаболкото се врвен извор на кверцетин, фитохемикалија со силни антиоксидантни својства за која се докажува дека го инхибира растот на неколку видови на рак. Една неодамнешна студија спроведена на глувци покажала дека кверцетинот бил ефикасен во инхибиција на метастазата (миграција на ракот на друг дел од телото и главна причина за смрт од рак) на карцином на белите дробови, но исто така го продолжил и животниот век на глувците кои имале рак на белите дробови.

Боровинки

Шумските плодови содржат антиинфламаторни флавоноиди наречени антоцијанини, за кои многу експерти веруваат дека се едни од најсилните фитохемиски антиоксиданти што ги откривме. Исто така, еден од најголемите извори на храна е фитохемискиот птеростилбен, за кој се покажало дека предизвикува апоптоза на клетките на ракот на белите дробови, желудникот, панкреасот и дојките. Птеростилбенот исто така може да биде ефикасно средство против рак, засновано врз неговата способност да спречи, инхибира или запре развој на тумор.

Ѓумбир

Ѓумбирот содржи моќни антиинфламаторни и антиоксидантни соединенија кои го прават одличен за намалување на ризикот од воспалителни болести како што е ракот. Тие исто така помагаат во одржување на избалансираното ниво на шеќер и инсулин во крвта што индиректно може да го намали ризикот од различни видови на рак со зачувување на факторите на раст слични на инсулин. Покрај тоа, лабораториските студии сугерираат дека соединенијата во ѓумбирот можат директно да ги попречат патиштата кои обично помагаат во ширењето на клетките на ракот на белите дробови, намалувајќи ја веројатноста за појава на метастаза.

Грав и леќа

Не само што гравот и леќата се фантастичен извор на растителни влакна, што може да го намали ризикот од рак, туку тие се збогатени и со фолна киселина која е антивоспалителна. Овој витамин Б може да биде од особено значење за луѓето кои пушат или кои неодамна престанале да пушат бидејќи пушењето го намалува нивото на фолати во организмот. Едно истражување открило дека пушачите кои добиле повеќе фолати во исхраната го намалуваат ризикот од рак на белите дробови за 40 проценти, што укажува на тоа дека помага во заштита на здравите клетки од канцерогените материи во чадот од цигари. Други извори на фолати вклучуваат лиснат зеленчук и агруми. Важно е да се напомене дека целокупната исхрана е поважна од намирниците на оваа листа. Затоа, обидете се да внесете овошје и зеленчук во вашата дневна рутина.

Папаја

Ова тропско овошје е добар извор на бета-криптоксантин, кој е поврзан со намален ризик од рак на белите дробови кај непушачите. Не се обидувајте да го набавите ова или кое било друго хемиско соединение од додатоци во исхраната – тие всушност можат да го зголемат ризикот од рак. Покрај тоа, папајата содржи витамин Ц и фолати, и двете играат улога во намалувањето на ризикот од рак.