Пелин како симбол за јад и чемер, ама и како лек

Фото: Pexels
1.133

Покрај многуте лековити својства и здравствени придобивки од пелинот, многу сознанија тврдат дека пелинот е растение кое ги убива клетките на ракот за само 16 часа.

Нема човек кој не знае за пелин. Многумина дури и не го познаваат растението во природата, но секој знае за пелинот како симбол за горчина и чемер. Но додека пелинот кај нас е симбол на јад и чемер, Римјаните на Каптол, како најголемо признание и чест, го поеле победникот или најдобрите победници со пијалак од пелин, убедени дека тоа е најголемата награда за победникот, бидејќи според тогашното сфаќање, обезбедува добро и вечно здравје, најголемото земно богатство.

Во други аспекти, латинското име на пелинот има симболично значење, односно името на растението треба да има психо-сугестивно дејство врз човекот, да верува дека ќе биде здрав и целосен. Античкото име доаѓа од грчкиот збор (Artemisia) што значи лековито.

Растение пелин
Пелинот расте на сончеви необраснати површини, а поради своите лековити својства се сади во градините. За лек, листовите се собираат пред цветање, а целото растение за време на цветањето. Растението пелин се бере помеѓу јули и август пред да почне да цвета. Коренот и листот може да се берат, а може да се користат свежи или сушени во сенка. Освен за чај, од пелин може да се направат тинктури, екстракти, вино и прав.

Пелинот има многу горчлив вкус. Тој е одлично средство за чистење на крвта и зајакнување на желудникот. Се користи за лекување на варењето, надуеноста, слаб апетит, киселини, глисти, заболувања на црниот дроб, слезина, бубрези, жолтица, треска, згрутчување на крвта, мочен меур, осип.

Дополнително, повеќекратните лековити својства на пелинот поволно делуваат на целиот организам. Така исчезнуваат тешките пореметувања, дебелината, дијабетесот, психички нарушувања кои, горе-долу, имаат подлабока причина во неправилната работа на органите за варење, нарушувања на црниот дроб, жолчката, слезината и женските полови органи.

Покрај сите наведени лековитости, многу сознанија тврдат дека пелинот е растение кое ги убива клетките на ракот за само 16 часа.

Разликата помеѓу сладок и горчлив пелин

Сладок пелин

Пелинот е познато растение кое уште од старо време се користи во народната медицина на различни начини. Особено е познат ликерот од пелин, за кој се смета дека има лековито дејство. Сепак, постои сладок и горчлив пелин. Еве ја разликата помеѓу нив:

Слаткиот пелин (лат. Artemisia annua), кој изгледа како папрат, може да порасне до 2 метри во височина и е познат во Северна Азија. Во кинеската медицина, слаткиот пелин се користи за намалување на телесната температура, за треска и за лекување на маларија.

Горкиот пелин се користи за проблеми со варењето, во есенцијални масла и како инсектицид. Горкиот пелин се користи за да се направи ликер познат како пелинковац. Посебно е распространет на Приморјето. Горкиот пелин е повеќегодишна грмушка која достигнува височина и до 1 м. За подигнување на апетитот се користи горчливиот пелин. Неговиот корен е исто така лековит и се подготвува како прашок.

Горкиот пелин (лат. Artemisia absynthium) е растение кое нашите предци секогаш го имале во градината.

Чај од пелин
Како да подготвите чај од горчлив пелин за стомакот?

Една кафена лажичка пелин прелијте ја со шолја врела вода и оставете ја да отстои 15 минути, па процедете ја. Консумирајте чај до три пати на ден, но не подолго од седум дена. Потоа направете пауза од седум дена и, доколку стомачните проблеми продолжат, земете нова доза.