10 намирници кои го намалуваат притисокoт

Фото: Pexels
124

Доколку имате проблеми со здравјето на срцето или висок крвен притисок и холестерол, промената на исхраната е првиот чекор во спречување на понатамошни негативни последици.

Хипертензијата или високиот крвен притисок е најчестиот фактор на ризик за срцеви заболувања кои може да се спречат со промена на животните навики.

Јадењето урамнотежена исхрана помага во намалување на крвниот притисок, а консумирањето на храна со хранливи материи како калиум и магнезиум е особено корисно, пишува Verywell Health.

Еве 10 намирници кои помагаат во одржување на здравјето на срцето и крвниот притисок.

Јаболка
Јадењето барем едно цело јаболко дневно може да ги подобри факторите на ризик за срцеви заболувања, како што се холестеролот и воспаленија. Некои истражувања покажуваат дека јадењето барем едно цело јаболко дневно го намалува ризикот од хипертензија за 9%.

Цитрусно овошје
Цитрусните овошја (портокал, грејпфрут, лимони, лимета) содржат хесперидин, флавоноид кој може да го намали крвниот притисок и да го подобри здравјето на срцето.

Банани
Бананите се релативно богати со калиум, што може да помогне во намалувањето на крвниот притисок со зголемување на количината на натриум што ќе ја преработите од телото. Тие исто така можат да ја ублажат напнатоста на ѕидовите на крвните садови.

Киви
Едно истражување покажало дека возрасните со умерено висок крвен притисок ја подобриле својата состојба по консумирањето на ова овошје. Учесниците кои јаделе три киви дневно во текот на осум недели доживеале значителни подобрувања во нивниот крвен притисок.

Боровинки
Боровинките може да помогнат во намалување на крвниот притисок поради антоцијаните (полифеноли).

Калинка
Пиењето сок од калинка може да помогне да се подобри систолниот крвен притисок без оглед на количината или траењето.

Ореви
Замената на заситените масти со јаткасти плодови или растителни масла го подобрува крвниот притисок и липидите кај возрасните изложени на ризик од кардиоваскуларни болести.

Бадеми
Бадемите содржат антиоксиданти, здрави масти, влакна, калиум и магнезиум, кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок.

Лосос
Масната риба е одличен извор на омега-3 масти, кои имаат значителни придобивки за срцето. Овие масти можат да помогнат во намалување на нивото на крвниот притисок со намалување на воспалението.

Сардини
Една студија истакнала дека покрај омега-3 масните киселини, сардините содржат и други хранливи материи како калиум, магнезиум и цинк, кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок.