4 зимски супернамирници кои ќе додадат малку боја и здравје во вашата чинија

Фото: Pexels
167

Постојат одредени намирници кои треба да ги консумирате во текот на зимските месеци за да останете здрави. Проверете со која зимска храна треба да ја наполните чинијата!

Поминаа деновите кога се жалевме дека ни е многу топло и зимата ги покажува своите заби. Значи, на вашата исхрана ѝ требаат некои промени. Треба да се погрижите да добиете правилна исхрана особено во постудените месеци од годината.

Кога избирате храна за зима, погрижете се тоа да бидат состојки кои се во сезона и свежи. Ова ќе ви помогне да се осигурате дека консумирате храна која е полна со хранливи материи. Најважно од сè, искористете ги предностите на сезоната и бирајте ја храната што е позастапена во студените месеци.

Еве четири супернамирници што треба да ги јадете во текот на зимата за загревање и за подобро здравје:

  1. Ѓумбир
    Ѓумбирот е разноврсна состојка која може да се користи на повеќе начини. За волја на вистината, со векови се користи за спречување на настинка и грип! Џинџеролот, соединение присутно во ѓумбирот, има антиинфламаторни својства кои можат да ја смират болката во грлото и да се борат против инфекциите. Со оглед на тоа дека зимите често се сезона на настинки и кашлица, треба да почнете да внесувате повеќе ѓумбир во вашата исхрана во текот на зимските месеци.
  2. Брокула
    Ќе видите многу брокула на пазарот во текот на зимските месеци, па затоа велиме да ја купувате што почесто, особено со оглед на нејзините различни здравствени придобивки. Брокулата е моќен центар на витамини и минерали. Богата е со витамини Ц, К, А и Б9. Уште повеќе, содржи и есенцијални минерали како калиум и фосфор.

Конзумирањето брокула на редовна основа ќе гарантира дека секогаш ќе останете здрави и ќе го намалите ризикот да страдате од какви било недостатоци. Уште повеќе, антиоксидантите присутни во брокулата го неутрализираат оштетувањето на нашите клетки и обезбедуваат непречено функционирање на нашите органски системи.

  1. Цвекло
    Цвеклото е уште еден зеленчук што почесто ќе го најдете во текот на зимата. Познат е по својата светло-црвена боја и слаткиот вкус. Оттука, можете да го јадете и сиров! Често е заслужен за намалување на крвниот притисок кај пациенти кои страдаат од хипертензија. Се верува дека ова се должи на присуството на нитрати во цвеклото. Слично на тоа, консумирањето нитрати е исто така добро за оние кои редовно вежбаат бидејќи може да ја подобри функцијата на митохондриите и да направи да се чувствувате поенергични.
  2. Портокал
    Ќе забележите дека агрумите достапни во зимските месеци се послатки и посочни! Оттука, тоа е совршено време за консумирање портокали. Уште повеќе, портокалите содржат витамин Ц кој ќе ви помогне да го зајакнете вашиот имунолошки систем и да се борите против инфекциите. Со оглед на тоа што зимите бележат повисоки случаи на настинка и грип, станува исклучително важно да го вклучите ова цитрусно овошје кое може да ве вооружи со силен имунолошки систем за да се борите со какви било инфекции.