5 совети како да го намалите внесот на лошиот холестерол и сепак да уживате во храната

Фото: Unsplash
487

Истражувањата покажале дека холестеролот од храната сам по себе не е штетен и всушност не придонесува за зголемување на нивото на холестерол во организмот. Наместо тоа, вистинските виновници се заситените масти, транс мастите и додадените шеќери. Сепак е важно да се обрне внимание и на тоа, бидејќи храната богата со холестерол има и високи нивоа на заситени и други нездрави масти.

Не треба да сте нутриционист за да знаете дека не треба редовно да јадете помфрит и воопшто, пржена храна. Таквата храна е полна со натриум и заситени масти, кои можат да го подигнат холестеролот во крвта и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Месото и млечните производи содржат заситени масти, додека печивата и брзата храна содржат транс масти. Бидејќи нивото на „лошиот“ холестерол (ЛДЛ) може да биде превисоко на диета богата со заситени масти, се препорачува заситените масти да сочинуваат не повеќе од пет до шест проценти од вкупните калории. На диета со 2.000 калории дневно, тоа би значело максимум од 11 до 13 грама заситени масти дневно.

Сепак, размислувањето за тоа што го зголемува нивото на холестерол во телото се промени, така што нема доволно јасни упатства според кои може да се ограничи количината на холестерол што може да се добие од храната. Истражувањата покажале дека холестеролот од храната сам по себе не е штетен и всушност не придонесува за зголемување на нивото на холестерол во организмот. Наместо тоа, вистинските виновници се заситените масти, транс мастите и додадените шеќери.

Но, сепак е важно да се обрне внимание на количината на холестерол што ја добивате од храната, бидејќи храната богата со холестерол има и високи нивоа на заситени и други нездрави масти.

Еве пет совети кои ќе ви помогнат да го ограничите количеството на холестерол што го јадете за да можете да одржувате здрава исхрана.

Стремете се кон рамнотежа

Иако некогаш имаа лоша репутација, јајцата сега генерално се сметаат за здрав избор, но во одредени граници. Едно истражување покажа дека јадењето до 12 јајца неделно не го зголемува ризикот од срцеви заболувања кај луѓето со преддијабетес и дијабетес тип 2. Сепак, мора да се земе предвид целокупната исхрана.

Според Американското здружение за срце, јајцата можат да бидат дел од здравата исхрана за срцето сè додека не го преоптоварувате вашето тело со холестерол од други извори, како што се масно месо или месо со кожа и полномасни млечни производи. Значи, ако имате јајце за појадок, не ручајте чизбургер. Стремете се кон рамнотежа, а диететичарот Кристи Кинг за секојдневно здравје советува да јадете салата наместо помфрит доколку јадете пржено пилешко. Или ако сакате помфрит, комбинирајте го со пилешко на скара.

Изберете свежо овошје наместо сладолед

Сладоледот е вообичаен избор за многу луѓе, особено за време на топли денови, но само една шолја сладолед (иако зависи од видот на сладолед) има повеќе маснотии од хамбургер и речиси двојно повеќе заситени масти од глазирана крофна. Затоа, ако сакате да се засладите, наместо тоа изберете свежо овошје. Овошјето има малку калории и е богато со влакна, витамини и хранливи материи, па затоа е навистина најдобриот избор кога сакате да го намалите количеството на холестерол што го внесувате.

Изберете мафини со малку маснотии

Порција од еден мафин може да има дури осум грама маснотии, особено кај готовите кои можете да ги купите во продавница или во мешавините за мафини. Наместо тоа, изберете мафини со малку маснотии направени со интегрално пченично брашно кое има влакна и многу помалку маснотии.

Пилешко без кожа

Иако пилешкото е месо со малку маснотии, начинот на кој се подготвува прави голема разлика. На пример, пилешкиот копан со кожа има повеќе масти и заситени масти од хамбургерот. „Отстранувањето на кожата од пилешкото ќе помогне да се намали вкупната содржина на маснотии, а најдобро е пилешкото на скара“, објаснува Кинг.

Ако ја оставите кожата на пилешкото и го испржите, ќе го претворите во нездрава храна која го зголемува холестеролот. Исто така запомнете дека темното месо од живина има повеќе масти од белото месо. При изборот на пилешко, одлучете се за пилешко без кожа и прескокнете го темното месо.

Грицкањето помеѓу оброци исто така може да придонесе за висок холестерол

Транс мастите можат да ја претворат здравата храна во храна која го зголемува холестеролот. Овие масти се добиваат со додавање на водород на растителните масла, кои потоа се користат во многу печива или пржена храна како колачи, помфрит, тркалца од кромид и крекери. Без разлика дали се пржени, крцкави или полнети, многу од работите што сакаме да ги јадеме се лоши за нивото на холестерол.

За да го избегнете ова, прочитајте ги декларациите на производите и избегнувајте ги оние што содржат делумно хидрогенизирано масло. Помалите порции се исто така уште еден начин да го намалите внесот на храна која може да го зголеми нивото на лошиот холестерол.