Доматите штитат од згрутчување на крвта
По прележувањето на корона, многу луѓе се соочија со проблемот на згрутчување на крвта. Меѓу намирниците кои можат да помогнат во справувањето со овој проблем, спаѓаат и доматите
Епидемијата на коронавирус која беснее низ светот трета година по ред, предизвика поголем број луѓе кои се заразиле да страдаат и од згрутчување на крвта.
Згрутчувањето на крвта е блокирање на здрав сад што може да доведе до различни здравствени проблеми. Маса на црвени крвни зрнца се собира и го запира протокот на крв во садот. Згрутчувањето на крвта не може да се формира само во еден дел од телото и може да се појави насекаде. Помеѓу другите за кои сме пишувале досега, одлично средство против згрутчување на крвта се и доматите.
Доматите помагаат да се разреди крвта и со тоа, да се намали можноста од тромбоза, се вели во заклучокот на научен труд од Шкотска.
Истражувачите спровеле експеримент со 200 доброволци. Според резултатите, секојдневното јадење домати ја разредува крвта и до 70 отсто. Последиците се регистрирани кај 97 отсто од учесниците. Испитувачите го поврзуваат тоа со присуството на антитромботичните елементи во ова овошје – флавоноидите.
Покрај тоа, високата содржина на ликопен во доматот ги одржува клетките здрави. Се препорачува доматите да се јадат и свежи, но и зготвени.
„По две минути варење или печење, количината на корисен ликопен се зголемува. Најголемата количина во доматната пулпа е до 1500 милиграми на килограм, објаснува нутриционистката Оксана Видра.
Доматите исто така спречуваат кардиоваскуларни болести, помагаат во борбата против воспаленијата и го подобруваат здравјето на очите поради големата количина на витаминот А.