Сувите домати се подеднакво здрави како и свежите?

Фото: Pixabay
152

Дали знаевте дека можете да јадете домати во сушена форма во текот на зимата, а и понатаму да ги користите неговите квалитетни состојки? Така е, сувите домати се подеднакво добри како и „сировите“.

Дали и вие сте голем љубител на домати? Овој одличен зеленчук (или овошје, ботанички гледано) е омилен дел од салатите во текот на летните месеци.

Сепак, дали знаевте дека можете да јадете домати во сушена форма во текот на зимата, а и понатаму да ги користите неговите квалитетни состојки? Така е, сувите домати се подеднакво добри како и „сировите“.

Поради нивните хранливи материи, треба да ги вклучите во вашата секојдневна исхрана. Ова се некои од основните причини зошто треба редовно да јадете суви домати.

Го штитат вашето срце – ви овозможуваат да живеете подолго

Сувите домати содржат моќен антиоксидант ликопен, кој всушност им ја дава нивната препознатлива црвена боја. Зошто е тоа важно? Бидејќи црвениот зеленчук и овошје (како цвеклото и пиперките) кои имаат многу ликопен го штитат вашето срце и ги намалуваат шансите за проблеми со срцето.

Исто така, бројни истражувања покажале дека ликопенот има ефект на подобро разградување на шеќерот во крвта, што ги прави сувите домати идеална природна храна за оние кои имаат проблеми со дијабетес и висок крвен притисок.

Наместо да купувате додатоци на ликопен (кои се сè попопуларни во аптеките), доволно е да додадете грст суви домати во главното јадење.

По само неколку недели, ќе ги поправите крвните садови и ќе заштедите пари на скапи суплементи.

Добри се за видот – ве ослободуваат од главоболката

Со оглед на тоа колку често (премногу) гледаме во телефони и екрани, не е ни чудо зошто видот сѐ повеќе нѐ мачи. Сепак, со добра исхрана можете барем да го намалите штетното влијание на УВ зрачењето.

Гореспоменатиот ликопен кој се наоѓа во сувите домати е многу добар за клетките на очите. Ги обновува клеточните мембрани и го подобрува протокот на нервните импулси од мозокот. Затоа сувите домати им помагаат на вашите очи да гледаат појасно и помалку да се напрегаат.

Ако често ве боли главата откако долго гледате во компјутер или телефон (и се напрегате), обидете се да ја вклучите оваа намирница во вашата исхрана.

Го подобруваат варењето – ве ослободуваат од подуеноста

Дали страдате од проблеми со варењето? Имате проблем со надуеност и отечен стомак после јадење? Ова може да биде затоа што вашата исхрана не содржи доволно хранливи материи кои го подобруваат варењето.

Една рака сушени домати содржи околу 5 грама диетални влакна – главна состојка за здравјето на желудникот.

Само внимавајте како ги сервирате. Најдобро е да ги комбинирате со ладно цедено сончогледово или маслиново масло. Тие се најчисти, без штетни масти и адитиви.

Во спротивно, може да ви биде отежнато варењето, особено ако имате проблеми со киселина.

Добри се за кожата – спречуваат рак

И покрај тоа што доаѓа зима и сте помалку изложени на сонце, сепак постои реална шанса премногу УВ зраци да ја оштетат вашата кожа. Покрај кремите и препаратите, природен начин да се заштитите од изгореници е да се храните чисто.

Ликопенот повторно се појавува како заштитник од штетното зрачење. Го има во сушените домати, што ги прави еден од најдобрите начини да бидете сигурни дека ќе останете без изгореници.

Истражувањата покажаа дека сувите домати се најпродуктивни кога се комбинираат со масла (ладно цедено сончогледово и маслиново). Тогаш се забрзува апсорпцијата на сите хранливи материи, што го прави целиот процес многу побрз.

Исто така, сувите домати го стимулираат производството на колаген во кожата. Тоа им овозможува на вашите клетки да се регенерираат побрзо и да го одржуваат вашето лице чисто без користење скапи препарати.

Како можете да ги послужите?

Додадете сушени домати во омлетите и салатите, послужете зеленчук на скара со сушени домати и свежа риба или едноставно додадете ги во грав (или други мешунки по желба).

Секако, можете да ги комбинирате и со многу други работи, со пилешко и ориз, во тестенини и друго.