Во рангирањето на најдобрите сирења во светот на TasteAtlas, Италија се издвојува по квалитетот на своите производи
Најдобрите сирења во светот се италијански, според TasteAtlas, водич за храна од целиот свет кој собира традиционални рецепти, рецензии од критичарите за храна и истражувачки написи за популарни состојки и јадења.
Според експертите, најдоброто сирење во светот е Parmigiano Reggiano и тоа не е изненадување, со оглед на тоа што тоа, исто така, е и едно од најимитираните и најфалсификуваните сирења во светот.
Како што пишува TasteAtlas:
„Пармиџано Реџано е најбогатата умами состојка во западната кујна. Затоа и мала количина може значително да го подобри вкусот на едно јадење“.
Несомнено е дека станува збор за многу вкусно сирење, но вреди да се напомене дека е и калорично и содржи значителна количина сол.
Во класификацијата, италијанските сирења се исто така на второ, трето и четврто место, по овој редослед:
пикантна горгонзола
бурата
Грана Падано
На петтото место се најде мексиканското сирење (Oaxaca), а потоа повторно следуваат италијанските сирења:
Кресченца
Биволска моцарела (buffalo mozzarella) од Кампанија
Осмото место го зазеде португалското сирење (Serra de Estrela), а потоа типичните италијански производи како што се:
Пекорино сардо
Тосканско пекорино
Накратко, во првите десет најдобри сирења во светот има 8 италијански производи, додека за да најдеме француско сирење треба да одиме на 13-то место на кое се наоѓа Реблошон (Reblochon).
Во вечниот спор меѓу италијанските и француските производи, се чини дека, барем што се однесува до сирењата, Италија е дефинитивно супериорна.