Некои „темни страни“ на оризот басмати открива Мониа Карама, експерт за исхрана и автор на книгата „Вистината, молам, за храната“.
Помеѓу многуте видови ориз од кои можеме да ги бираме, тука е и оризот басмати, кој особено се користи во егзотични рецепти, но не само во нив.
Дали некогаш сте размислувале, на пример, за нејзиното потекло? Или за можното присуство на пестициди внатре?
Некои „темни страни“ на оризот басмати откри Мониа Карама, експерт за исхрана и автор на книгата „Вистината, молам, за храната“.
Во видеото објавено на Тик-Ток, Карама ни дава неколку важни информации што треба да ги имаме на ум ако обично купуваме басмати ориз.
Пред сѐ, експертката потсетува дека овој вид ориз доаѓа од Индија, Пакистан и соседните области.
Затоа, мора да се соочи со долг транспорт во големи вреќи од еден тон во контејнери за транспорт (со бродови на кои им требаат и до 30 дена да стигнат до дестинацијата во Европа).
Значи, како преживува оризот без да биде нападнат од инсекти или да не се наполни со ларви и мувла?
Можеме да го замислиме одговорот: благодарение на употребата на пестициди и стерилизирачки супстанции кои се забранети во Европа, но кои можат да се користат во земјите кои не се членки на ЕУ.
Контрадикторност во смисла дека во ЕУ некои пестициди или други супстанции се забранети, но ако наместо нив увеземе прехранбен производ што ги содржи, тоа е дозволено.
Кога ќе станете свесни за сето ова, можеби ќе ја изгубите желбата да купите ориз басмати, но не грижете се, постои алтернатива за него.
На пример, можете да купите ориз со долго зрно, кој има ист гликемиски индекс и содржина на скроб.