Црно грозје и кромид?! Можеби не звучи привлечно, но може да го намали високиот притисок и да спречи згрутчување на крвта

Фото: Pexels
192

Заедно, кромидот и грозјето го спречуваат создавањето на згрутчување на крвта и го зајакнуваат здравјето на кардиоваскуларниот систем, бидејќи оваа комбинација ја подобрува циркулацијата.

Повеќето луѓе не се свесни дека комбинирањето на различни намирници може да биде корисно за здравјето. Така, едно истражување укажува на потенцијалот на комбинацијата од црвено или црно грозје и кромид.

Иако на почетокот може да изгледа како шега, токму овие две намирници заедно можат да придонесат за намалување на крвниот притисок и спречување на формирање на згрутчување на крвта.

Здравствени придобивки од црвеното грозје
Црното грозје содржи висока концентрација на антиоксиданти, вклучувајќи ресвератрол, антоцијани и полифеноли. Тие помагаат да се заштитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали и можат позитивно да влијаат на намалување на воспалението во телото.

Понатаму, антиоксидансите во грозјето помагаат да се намали оксидативниот стрес и воспалението во крвните садови, што може да придонесе за намалување на ризикот од срцеви заболувања. Исто така, флавоноидите и полифенолите во грозјето можат да го подобрат протокот на крв, да го намалат крвниот притисок и да го намалат нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол.

Некои студии сугерираат дека антиоксидансите присутни во грозјето, особено ресвератролот, може да имаат корисен ефект врз здравјето на мозокот. Ресвератролот е поврзан со подобрување на когнитивната функција и заштита на нервните клетки од оштетување.

Грозјето содржи влакна кои се корисни за дигестивниот систем. Влакната потикнуваат редовно варење, спречуваат запек и ја одржуваат здравата цревна флора.

Црното грозје е богато со витамин Ц, кој е важен за зајакнување на имунолошкиот систем и борба против инфекции. Витаминот Ц исто така игра улога во производството на колаген, важен протеин за здравјето на кожата, коските и зглобовите.

Исто така, антиоксидантите во грозјето можат да помогнат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од стареењето и да ги намалат знаците на стареење како што се брчките и оштетувањето од сонце.

Ризница на хранливи материи
„Црното грозје, богато со моќни антиоксиданти – полифеноли, помага во спречување на кардиоваскуларни болести и невролошки пореметувања, но ако се јаде со кромид, може да спречи формирање на згрутчување на крвта и да го подобри здравјето на кардиоваскуларниот систем“, вели познатиот британски нутриционист Роб Хобсон и додава:

„Често не знаеме дека создаваме корисни синергии со храната. Од биолошка гледна точка, на телото му се потребни синергии за да функционира правилно. Синергијата на храната се дефинира како начин на кој одредени видови храна и хранливите материи што ги содржат функционираат заедно за да обезбедат повеќе здравствени придобивки отколку што може со употребата на една намирница“.

Заедно, кромидот и грозјето го спречуваат создавањето на згрутчување на крвта и го зајакнуваат здравјето на кардиоваскуларниот систем, бидејќи оваа комбинација ја подобрува циркулацијата.

Истражувањата покажале дека оваа комбинација помага за зајакнување на кардиоваскуларната заштита преку подобрување на циркулацијата.