Евтина супернамирница е главна состојка во исхраната на најдолговечните луѓе во светот
Студијата, финансирана од Светската здравствена организација, покажа дека само 20 грама грав дневно го намалуваат ризикот од смрт кај сите возрасни групи за околу 8 проценти.
Гравот е врвна суперхрана. Во просек, се состои од 21% протеини, 77% сложени јаглехидрати (оние кои обезбедуваат бавна и стабилна енергија, наместо скокот што го добивате од рафинираните јаглехидрати како белото брашно) и само неколку проценти масти. Исто така е одличен извор на влакна. Тој е евтин и разновиден, доаѓа во различни текстури и содржи повеќе хранливи материи по грам од која било друга храна на Земјата.
Клучна улога во долговечноста
Исхраната во Сината зона често се поврзува со консумирање на нутритивно богата храна од растително потекло, а гравот зазема значајно место во овој начин на исхрана. Сините зони се региони низ светот каде луѓето живеат подолг и поздрав живот, а нивната исхрана се карактеризира со изобилство на целосна храна, ограничен број на преработени производи и силен акцент на состојки од растителна основа.
Зрната, кои вклучуваат низа мешунки, како што се леќата, наутот, црниот грав и гравот, се главни во оваа исхрана и играат клучна улога во промовирањето на долговечноста и благосостојбата.
Зрно – хранливо како ниедна друга намирница во светот
Гравот е одличен извор на растителни протеини, што ги прави незаменлива компонента во исхраната во Сината зона. Протеините се од витално значење за одржување на мускулната маса, за поправка на ткивото и за поддршка на целокупните функции на телото. За разлика од животинските протеини, гравот има низа придобивки како што се ниски заситени масти и холестерол, придонесувајќи за здравјето на срцето и намалување на ризикот од хронични заболувања.
Влакната се уште еден клучен елемент што го прави гравот камен-темелник на диетата во Сината зона. Храната богата со растителни влакна е поврзана со бројни здравствени придобивки, вклучително и подобрено варење, управување со тежината и намалено ниво на холестерол.
Гравот е богат со растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во одржување на здрава цревна флора и поттикнуваат редовно празнење на дебелото црево. Оваа содржина на влакна, исто така, помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од дијабетес тип 2.
Една од основните карактеристики на гравот е нивниот низок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека тие имаат помало влијание врз нивото на шеќер во крвта. Ова е особено вредно за спречување на скокови и падови на шеќерот во крвта, што го прави гравот идеален избор за луѓето кои се загрижени за дијабетес или оние кои сакаат да одржуваат стабилни нивоа на енергија во текот на денот.
Разновидност на менито
Од супи и чорби до салати и сосови, гравот може да се подготви на многу начини, според различни вкусови и кулинарски традиции. Неговата приспособливост во готвењето овозможува голема креативност во кујната.
Уште повеќе, гравот е преполн со различни есенцијални хранливи материи, вклучувајќи сложени јаглехидрати, витамини (како фолна киселина и витамини Б), минерали (како железо, магнезиум и калиум) и антиоксиданти. Овие хранливи материи дејствуваат синергетски за да ја поддржат функцијата на имунолошкиот систем, здравјето на коските и целокупната виталност.
Вкусна и хранлива поддршка за општо здравје и виталност
Во контекст на исхраната во Сината зона, каде што фокусот е на целосна, минимално обработена храна, гравот се издвојува како совршен пример за храна што ја отелотворува оваа филозофија. Нивната природна состојба обезбедува задржување на максимална количина на хранливи материи и соединенија кои го поттикнуваат здравјето.
Јадењето разновидни видови зрна во комбинација со друга растителна храна, како што се зеленчук, овошје, целовити житарки, јаткасти плодови и семки, како што е вообичаено во исхраната во Сината зона, обезбедува добро заокружен нутритивен профил кој придонесува за долговечност и благосостојба.