Купечките чварки се често скапи, па за да можете да уживате во овие вкусни крцкави залачиња, најдобро е да се научите да ги правите сами.
Додека цената на чварките купени во продавница е често висока, нашите домашни чварки чинат значително помалку, а квалитетот и вкусот се неспорни.
Со овој лесен и едноставен рецепт можете да направите фантастични чварки дома и патем, да заштедите пари.
И ако се плашите дека немате доволно време за ова, имајте предвид дека времето на подготовка е само 30 минути.
Состојки:
2,5 кг свежа свинска сланина од грбот
50 мл млеко
една лажица сол
Приготвување:
- Измијте ја сланината и внимателно исушете ја.
- Со остар нож извадете ја кората од сланината.
- Преостанатата сланина исечете ја на коцки со саканата големина.
- Коцките сланина се ставаат во длабоко тенџере и се пржат на умерена температура, повремено мешајќи со дрвена мешалка.
- Сланината пропржете ја убаво да порумени и да стане крцкава.
- Додадете млеко и продолжете со пржење додека коцките не станат потемни и уште покрцкави.
- По пржењето, чварките добро исцедете ги од вишокот маснотии.
- Посолете по вкус, внимателно измешајте и уживајте во овој традиционален домашен специјалитет.