Секој ден хељда јадам…Дали е здраво да се консумира секојдневно и зошто е важно да внимавате на внесот на сол?

Фото: Pixabay
309

Рутинот кој се наоѓа во хељдата ги зајакнува ѕидовите на крвните садови и е значаен за проширени вени, хипертензија, хемороиди и ревматски заболувања, како и за намалување на негативните ефекти од терапијата со зрачење. Сепак, не е препорачлива монодиетата со хељда и таа не треба да трае подолго од 14 дена

Хељдата е ризница на хранливи материи. Припаѓа на храна без глутен, па затоа може да биде одлична замена за пченицата, ‘ржта, јачменот и овесот. Корисна е за нашето здравје бидејќи го подобрува варењето, го забрзува метаболизмот, го отстранува вишокот вода, ја прочистува крвта и го намалува нивото на лошиот холестерол.

Најголемите предности што ни ги нуди хељдата
Експертите за исхрана се повикуваат на некои конкретни истражувања за нутритивните квалитети на хељдата и велат дека постојат индикации дека нејзиното конзумирање може да помогне во здравото слабеење, но не преку рестриктивни диети кои ќе траат подолг временски период.

Исто така хељдата ја подобрува функцијата на дигестивниот тракт, ги стимулира добрите клетки и стабилноста на микрофлората во цревата, може да придонесе за прочистување на крвта, го подобрува чувството на ситост, ја намалува желбата за шеќер, го забрзува растот на ноктите и косата.
Хељдата и можните негативни ефекти од консумацијата
Сепак, има и напомени за претпазливост кога зборуваме за секојдневната консумација на зрна од хељда на која треба да се посвети посебно внимание. Тие се однесуваат првенствено на количината на сол што ја внесуваме. Студијата објавена во Националната библиотека за медицина во 2019 година се занимавала со нив и потврдила дека хељдата содржи висок процент на сол. Затоа, количината на сол треба да се дозира рационално доколку секојдневно консумираме хељда. Други можни негативни ефекти на зрната, односно, на брашното од хељда, се однесуваат на:

промена на нивото на крвниот притисок
главоболка
замор
недостатокот на шеќер може да ја намали менталната активност и другите перформанси
можност за намалена апсорпција или недостаток на одредени витамини.

Каша од хељда: Можни придобивки
Факт е дека леќата содржи голем број на различни елементи во трагови, витамини и минерали. Хемиските ѓубрива не се користат во одгледувањето на хељда, што ја прави еколошки производ. Еве ги корисните компоненти на хељдата од кои некои се додаваат во произведените снегулки од хељда кои се основа за подготовка на каша од хељда:

рутин (ги зајакнува ѕидовите на крвните садови, па затоа е вреден за проширени вени, хипертензија, хемороиди и ревматски заболувања, како и за намалување на негативните ефекти од терапијата со зрачење)
лецитин (неопходен за формирање на клеточни мембрани во мозокот и нервните влакна)
фолна киселина (важна за заздравување на ткивата, намалување на ризикот од рак, како и за биосинтеза на амино киселини и азотни бази во телото)
железо (го спречува ниското ниво на хемоглобин во крвта, а содржи најмногу железо од сите житарки)
магнезиум (спречува нервоза, лошо расположение, брз замор, грчеви во мускулите)
флавоноиди (витамини од групите Б и Е и многу други корисни елементи во трагови, како и бројни амино киселини потребни за речиси сите функции во телото).

Кога хељдата може да му наштети на здравјето?
И покрај фактот дека има многу корисни состојки во кашата од хељда, постојат и контраиндикации за неговата употреба. Еве пет причини зошто јадењето каша од хељда може да биде штетно, како и кои категории луѓе треба да бидат особено внимателни:

Алергија
Како и многу други намирници, хељдата може да биде алерген. Симптомите на алергија на хељда се црвенило и лупење на кожата, чешање.

Бременост
За време на бременоста, лекарите им советуваат на многу идни мајки да јадат каша од хељда. Меѓутоа, бидејќи таа содржи голема количина на протеини, а трудницата има чувствителни бубрези, не треба да ја консумира.

Индивидуална нетолеранција
Доколку некој е нетолерантен на која било компонента на хељдата, постои можност за негативна реакција, што не е исто што и алергија.

Несоодветно складирање
Како и сите други житни култури, хељдата треба да се чува на темно место во затворен сад. Внимавајте, ако житарката мириса на мувла, тогаш не е погодна за правење каша од хељда. Штетата што му се нанесува на телото после јадење таква каша може да биде многу сериозна.

Моно-диета со хељда во подолг временски период
Секоја рестриктивна диета, исклучување на цели групи на храна или консумирање само една храна на подолг временски период е штетна за организмот. Ако сте користеле само брашно од хељда или каша од хељда долго време, телото може да претрпи одреден вид шок кога ќе престанете да користите таква диета. Истовремено, високото ниво на сол, доколку не сте го регулирале внесувањето преку друга храна, може сериозно да го загрози срцето или да предизвика хипертензија. Монодиетата со хељда не треба да трае подолго од 14 дена, па дури и тоа, нагласуваат експертите, е погрешен модел на исхрана. Клучот за здравјето е рамномерно и разновидно внесување на сите групи на храна.