Сокот од цвекло спречува луѓето со стент да добијат срцев удар

Фото: Pixabay
143

Се покажало дека сокот од цвекло е безбеден и сигурен начин неорганските нитрати да се внесат во телото и така да се спречи повторното затнување на стентираните крвни садови.

Сокот од цвекло, како што покажа клиничкото испитување, може да ја намали појавата на срцев удар кај пациенти кои имаат вграден стент. Резултатите од истражувањето биле претставени на конференцијата на Британското кардиоваскуларно друштво и според нив, пиењето сок од цвекло секој ден, 6 месеци по поставувањето на стентот, ги намалува шансите пациентите со ангина да добијат срцев удар.

Свежиот сок од цвекло го намалил ризикот од срцев удар
Овие резултати за придобивките од сокот од зеленчук доаѓаат од испитувањето на National Institute for Health and Care Research i British Heart Foundation, претставено на конференција во Манчестер. Имено, истражувачите од болницата Свети Вартоломеј и Универзитетот Квин Мери во Лондон, откриле дека 16 отсто од пациентите со ангина имале сериозен срцев или циркулаторен настан, како што е срцев удар или потреба од друга процедура, во рок од две години по вградувањето на стент. Меѓутоа, кога пациентите земале сок од цвекло на дневна основа, овој ризик бил намален на 7,5 проценти.

Сокот од цвекло може да го спречи повторното стеснување на стентираниот крвен сад
Стентирањето се прави за да се прошири еден од крвните садови во срцето и да се олесни ангина пекторис, во процедура позната како перкутана коронарна интервенција. Според статистичките податоци, околу 10 проценти од пациентите доживуваат рестеноза – состојба кога стентираниот крвен сад повторно се стеснува, а симптомите на срцеви заболувања се враќаат во рок од 5 години од стентирањето. Истражувачите сега истакнуваат дека советите на лекарите до пациентите да пијат сок од цвекло наскоро би можеле да ја намалат шансата за откажување на стентот на овој начин.

Според нив, кога 6 месеци по стентирањето била мерена ширината на крвните садови на пациентите, садовите на оние кои земале сок од цвекло во тоа време покажале приближно наполовина помало стеснување од оние кои земале плацебо. А запирањето на рестенозата, повторното стеснување на стентираниот крвен сад, сокот од цвекло може да го спречи, како и избегнување на друга процедура за стентирање, која исто така може да не успее, или избегнување на многу поинвазивна коронарна бајпас операција.

Неорганскиот нитрат од цвеклото ја подобрува состојбата на пациентите со стентови

Експериментите во лабораторија покажуваат дека неорганскиот нитрат, природно пронајден во сокот од цвекло, би ги имал овие ефекти и многу е охрабрувачки да се види како тој предизвикува толку големо подобрување кај пациентите со ангина. Исто така, на пациентите им се допадна тоа што нивниот лек е целосно природен производ без значајни несакани ефекти. Сега ќе го однесеме ова во следната фаза на тестирање со надеж дека лекарите наскоро ќе можат да го препишат сокот за да се осигураат дека стентовите ќе траат подолго и ќе обезбедат уште поефикасно олеснување на симптомите, рекол д-р Кришнарај Ратод од William Harvey Research Institute.

Илјадници пациенти годишно мора да минуваат низ стресни ситуации поради медицинска процедура на срцето, особено ако таа е направена повеќе од еднаш, пред да биде успешна. Оваа мала студија дава надеж дека тоа може да се спречи. Испитувањето сега треба да се прошири за да се потврди првичното сознание дека сокот од цвекло може да направи значајна разлика, нагласил професор Лејпер.

Сокот од цвекло е безбеден и сигурен начин за внесување на неоргански нитрати во организмот
Истражувачите успеале да покажат дека сокот им помага на пациентите поради природно високото ниво на неоргански нитрати. Од друга страна, пациентите кои учествувале во испитувањето и кои не земале сок од цвекло со неоргански нитрати ги немале истите поволни ефекти. Неорганскиот нитрат е хранлива состојка, која се претвора во нитрит со помош на природните бактерии во устата, кои потоа се претвораат во сигналната молекула азотен оксид (NO) со помош на ензимите во телото. Се смета дека азотниот оксид е причина за позитивните ефекти врз крвните садови на пациентите. Се покажало дека сокот од цвекло е безбеден и сигурен начин за внесување на неоргански нитрати во телото, без значајни несакани ефекти кај 300 испитани пациенти, освен розова урина.