Конзервираното овошје обезбедува јаглехидрати за енергија, влакна за варење и витамини и минерали кои не одржуваат здрави.
Дали некогаш сте се запрашале како конзервираното овошје како ананас, праски, јаболка или кој било друг компот е добар избор за вашето здравје?
Овде можете да дознаете за здравствените придобивки од конзервираното овошје, како и за вообичаените заблуди, а ние ќе ви дадеме практични совети за вклучување на конзервираното овошје во здравата исхрана.
„Постојано слушаме „свежото е најдобро“, но конзервираното овошје може да биде исто толку хранливо“, вели Челзи Лебланк, сопственичка на Chelsea LeBlanc Nutrition во Нешвил, Тенеси.
Конзервираното овошје обезбедува јаглехидрати за енергија, влакна за варење и витамини и минерали кои не одржуваат здрави.
Дали знаевте дека конзервираното овошје се бере кога е во врвна зрелост, а потоа се конзервира за неколку часа? Ова помага да се обезбеди тоа да го задржи вкусот кога и да одлучите да го јадете.
Исто како свежото и замрзнатото овошје, конзервираното овошје е одличен извор на есенцијални хранливи материи како што се влакна, витамини и минерали.
Според прегледот од 2019 година објавен во International Journal of Food Science and Nutrition, овошјето и зеленчукот го поддржуваат нашето целокупно здравје и помагаат да се намали ризикот од одредени болести како што се кардиоваскуларни болести.
ЛеБланк дури укажува на неодамнешниот преглед од 2020 година објавен во Nutrients, кој покажал дека зголемувањето на внесот на овошје и зеленчук (вклучувајќи и конзервирано овошје) може да промовира подобро ментално здравје.