Замената за сол може да ја намали кардиоваскуларната смртност

Фото: Pexels
123

Замената на солта е евтина интервенција без лекови која може да ги намали исходите на смртноста без да го зголеми ризикот од сериозни несакани ефекти, велат научниците.

Замената за сол може да ја намали смртноста од сите причини за кардиоваскуларни болести, според студијата објавена во Annals of Internal Medicine. Научниците од Универзитетот Бонд во Квинсленд (Австралија) ги испитале долгорочните ефекти на замената на сол врз кардиоваскуларните исходи со прегледување на 16 контролирани испитувања по случаен избор. Истражувачите откриле дека замената на солта, особено кај постарата популација, може да го намали ризикот од смртност од сите причини, како и од кардиоваскуларна смртност.

Замената на солта е евтина интервенција без лекови која може да ги намали исходите на смртноста без да го зголеми ризикот од сериозни несакани ефекти, велат научниците.

Вишокот натриум во телото е „тивок убиец“
И покрај добро познатата врска помеѓу прекумерното консумирање сол и високиот крвен притисок, на многумина им е тешко да се откажат од солта. Исто така, желбата да се намали количината на сол или натриум хлорид може да биде многу неефикасна, имајќи предвид дека натриумот се додава во голем број индустриски намирници, како и во храната во рестораните.

Експертите истакнуваат дека има многу причини зошто треба да ја ограничите солта во исхраната. Високиот крвен притисок или хипертензија погодува речиси половина од светската популација. Често се нарекува „тивок убиец“ бидејќи хипертензијата ги става луѓето на поголем ризик од кардиоваскуларни болести, вклучувајќи срцев удар, срцева слабост и мозочен удар.

Еден од главните придонесувачи за хипертензија кај возрасните е вишокот натриум во исхраната. Натриумот, како суштинска хранлива материја, е потребен во мали количини за одржување на здрава рамнотежа на течности и за нормална функција на мускулите и нервите. Сепак, премногу сол предизвикува акумулација на течност во крвните садови, принудувајќи го срцето да работи понапорно за да пумпа повеќе крв низ телото, зголемувајќи го во овој процес крвниот притисок.

Што е замена за солта?
Се смета дека високите нивоа на сол се наоѓаат во многу преработени, пакувани, приготвени и ресторански јадења. Всушност, повеќе од 75 проценти од натриумот што луѓето го консумираат доаѓа од овој вид храна, а не од сол. Иако Американското здружение за срце (АХА) препорачува возрасните да консумираат не повеќе од 2.300 милиграми натриум дневно и дека 1.500 милиграми дневно е уште подобра цел, просечниот возрасен троши повеќе од 3.400 милиграми натриум секој ден – далеку над препорачана граница.

Повеќето замени за сол го заменуваат натриумот целосно или делумно со калиум хлорид, природно соединение слично на сол кое е по вкус слично на натриумот. За многу луѓе, калиум хлоридот и натриумот имаат доволно сличен вкус што обичната сол лесно може да се замени. Сепак, за некои, калиум хлоридот има горчлив и/или метален вкус, особено кога се користи во големи количини.

За луѓето кои не сакаат чисти замени за сол на база на калиум хлорид, „лесните“ солени производи содржат мешавини на натриум хлорид и калиум хлорид. Често означени како производи со „низок натриум“, овие алтернативи на сол имаат потрадиционален вкус на сол, но содржат помалку натриум од конвенционалната кујнска сол.

Дали секоја замена за сол е добра за човечкото тело?
Калиум хлоридот содржи калиум, минерал кој може да помогне во намалување на крвниот притисок. Како резултат на тоа, комбинацијата на намалување на натриумот додека се зголемува калиумот може да ги направи замените за сол здрава алтернатива за многу луѓе.

Сепак, некои луѓе треба да избегнуваат дополнителен калиум што се наоѓа во замените за сол. Замената на сол може да го подигне нивото на калиум во крвта на опасни нивоа кај луѓе со состојби како што се бубрежни заболувања, срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и дијабетес. Исто така, замените на сол може да го подигнат нивото на калиум во крвта на нездраво ниво ако тоа лице зема одредени лекови за крвен притисок, вклучувајќи инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE) и диуретици кои штедат калиум. Во овој случај, неопходна е консултација со лекар.

Други здрави алтернативи за сол

Намалувањето на внесот на сол не значи дека треба да се лишиме од задоволството од вкусната храна. Нутриционистите и диететичарите често препорачуваат луѓето кои сакаат да го намалат внесот на натриум да се обидат да готват со различни билки и зачини. Некои вкусни замени за сол што треба да ги пробате се:

Лук
Сок или кора од лимон
Мелен црн пипер
Сушен кромид или кромид во прав
Балсамико, јаболков и црвен вински оцет
пиперка
Ѓумбир
Рузмарин, коријандер, копар, жалфија, естрагон и цимет.