Помфрит од моркови со пармезан и зачини

Фото: Freepik
171

Печењето помфрит во рерна стана популарна алтернатива, бидејќи луѓето сфатија дека можат да добијат вкусен прилог од различни зеленчуци без вишок маснотии.

Нѐ радува тоа што сѐ повеќе луѓе се свртуваат кон поздрав начин на исхрана и избегнуваат пржење во длабоко масло. Печењето помфрит во рерна стана популарна алтернатива, бидејќи луѓето сфатија дека можат да добијат вкусен прилог од различни зеленчуци, како корен од целер или сладок компир, без вишок маснотии.

Во тој дух, денес ви носиме рецепт за помфрит од морков со пармезан кој ќе ве воодушеви со својата едноставност и извонреден вкус. Оваа комбинација на медитерански билки, сладоста на морковите и пармезан ќе ви овозможи уникатно гастрономско искуство кое дефинитивно ќе сакате да го повторите.

Состојки:
330 гр моркови (околу 3 големи моркови)
40 гр пармезан
1 лажица маслиново масло
2 чешниња лук
¼ лажичка чили (или некој друг лут зачин)
Малку сол
½ лажичка сушени далматински билки (на пр. рузмарин, оригано, мајчина душица…)

Приготвување:
Вклучете ја рерната на 200°C.
Подгответе ја тавата и обложете ја со хартија за печење.
На хартијата расфрлајте го ренданиот пармезан кој ќе послужи како подлога за помфритот од морков.
Излупете ги морковите, па исечете ги на тенки стапчиња.
Во сад измешајте маслиново масло, изрендан лук и зачини. Ставете ги стапчињата од морков и добро измешајте за секое стапче да биде зачинето.
Потоа наредете ги морковите врз пармезанот, едно парче до друго без да оставите простор меѓу нив.
Печете го помфритот 25-30 минути додека зеленчукот не омекне. Послужете како закуска или со главното јадење по ваш избор!