Четири природни антибиотици што ги имате во вашата кујна

Фото: Pixabay
202

Ефективноста на природните антибиотици варира во зависност од микроорганизмот.
Иако тие можат да го поддржат имунолошкиот систем и да помогнат во спречување на инфекции, нивните прецизни механизми и ефикасност не се целосно разбрани.

Антибиотиците ја револуционизираа модерната медицина, овозможувајќи закрепнување од инфекции кои често беа фатални пред повеќе од еден век.

И покрај тоа што се релативно нов медицински напредок, природните антибиотици постојат милиони години, а многу може да се најдат во вашата кујна.

Овие природни антибиотици помагаат во одбраната од штетните микроорганизми.

Разбирање на природните антибиотици

Природните антибиотици се биоактивни соединенија во растенијата кои се борат против штетните микроби, иако тие дејствуваат поинаку од антибиотиците на рецепт.

Храната содржи антимикробни агенси кои можат да го убијат, инхибираат или забават растот на бактериите и другите микроорганизми.

За разлика од антибиотиците на рецепт, кои се насочени кон штетните бактерии, природните антибиотици можат да го поддржат здравјето, но не можат да ги заменат медицинските третмани.

Најдобрите антибактериски намирници и нивните придобивки

Истражувањето за антибактериските својства во храната е во тек, првенствено врз основа на лабораториски, клеточни и животински студии.

Некои ветувачки антибактериски намирници вклучуваат:

лук – познат по својата кулинарска и медицинска употреба, лукот се покажа дека ги инхибира бактериите како Shigella spp., Escherichia coli и MRSA, главно поради соединението алицин
мед – се користи уште од дамнина, содржи водород пероксид и има својства кои создаваат непријатна средина за бактериите
куркума – куркуминот во куркумата покажа антибактериски потенцијал во лабораториски студии, иако неговата ефикасност кај луѓето е нејасна
зелка – богата со витамини и антиоксиданти, зелката покажала потенцијални антибактериски и антигабични својства во раните студии.

Како природните антибиотици делуваат на телото?

Ефективноста на природните антибиотици варира во зависност од микроорганизмот.

Иако тие можат да го поддржат имунолошкиот систем и да помогнат во спречување на инфекции, нивните прецизни механизми и ефикасност не се целосно разбрани.

Исто така, тие можат да го намалат воспалението и да штитат од вируси.

Вклучувањето на антибактериска храна во вашата исхрана е безбедно и корисно.

Сепак, нивната употреба како додаток или како лек може да доведе до несакани ефекти или интеракции со лекови.

На пример, прекумерната количина на лук може да го зголеми ризикот од крварење, а медот не се препорачува за доенчиња под 12 месеци поради ризикот од ботулизам.

Антимикробната храна е богата со антиоксиданти кои ги штитат клетките од оксидативно оштетување.

Храната богата со антиоксиданти вклучува грав, јаткасти плодови, зелен чај и разни билки и зачини. Овие намирници не само што нудат антибактериски придобивки, туку и го подобруваат севкупниот квалитет на исхраната.

Природни антибиотици за одредени здравствени проблеми

Доказите кои ги поддржуваат природните антибиотици за специфични здравствени проблеми се ограничени.

На пример, лукот може да ги инхибира бактериите кои предизвикуваат инфекции на увото, но тој е помалку ефикасен од антибиотиците на рецепт.

Слично на тоа, се верува дека куркумата помага при состојби како што се артритис и дигестивни проблеми, но истражувањата не дошле до јасен заклучок.

Природните антибиотици кои се наоѓаат во вашата кујна можат да придонесат за целокупното здравје, но тие не се замена за препишаните антибиотици.

Вклучувањето на овие намирници во вашата исхрана е безбедно и корисно, но консултирајте се со вашиот лекар пред да земете какви било природни додатоци на антибиотици.