Целите житарки, јаткастите плодови, зеленчукот и овошјето можат да помогнат во одржувањето на нивото на ЛДЛ под контрола – но дури и ако се храниме здраво, сепак е можно да имаме висок холестерол.
Здравата исхрана е генерално поврзана со поздрав кардиоваскуларен систем. Иако исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето, може да биде обесхрабрувачки и збунувачки кога ги следиме здравите навики во исхраната и сепак имаме високи нивоа на холестерол.
Холестеролот е масна материја која ја произведува нашиот црн дроб и која дополнително се внесува во организмот преку одредени намирници од животинско потекло.
Од витално значење е за формирање на клеточни мембрани, витамин Д и одредени хормони во телото, но премногу холестерол може да го зголеми ризикот од проблеми со срцето.
Разбирање на холестеролот
Холестеролот е супстанца што нашето тело ја користи за производство на одредени хормони, синтеза на витамин Д и изградба на клеточни мембрани.
Потребно ни е одредено ниво на холестерол за оптимално здравје, но високите нивоа на холестерол претставуваат ризик за голем број заеднички срцеви заболувања.
Липопротеините во нашата крв го носат холестеролот низ крвотокот. Л
ипопротеинот со ниска густина (LDL) често се нарекува „лош“ холестерол, додека липопротеинот со висока густина (HDL) се нарекува „добар“ холестерол.
Ако имаме високи нивоа на ЛДЛ, холестеролот може да се акумулира во ѕидовите на нашите артерии, што ги стеснува артериите и го принудува нашето срце да работи понапорно за да пумпа крв низ телото.
Исхраната не е единствениот фактор што влијае на нивото на холестерол
Нашата исхрана игра клучна улога во управувањето со холестеролот.
На пример, консумирањето премногу слатки и преработена храна може негативно да влијае на нивото на триглицериди, а со тоа и на целокупното здравје на срцето.
Одредени намирници, како што се преработеното месо, печива и пржената храна, содржат високо ниво на заситени масти и транс масти.
Ако консумираме премногу од овие намирници, нивото на холестерол може да стане превисоко. Поздрава храна која содржи заситени масти вклучува месо и млечни производи од крави кои се хранат со трева и сe одгледани на пасишта.
Од друга страна, одредена храна може да помогне во намалување на нивото на холестерол во крвта.
Целите житарки, јаткастите плодови, зеленчукот и овошјето можат да помогнат во одржувањето на нивото на ЛДЛ под контрола – но дури и ако се храниме здраво, сепак е можно да имаме висок холестерол.
Постојат и други фактори кои придонесуваат за високи нивоа на холестерол, како што се:
Генетика: Семејната историја на висок холестерол може значително да го зголеми ризикот од висок холестерол, дури и покрај нашите најдобри напори да се храниме здраво.
Возраст и пол: Нивото на холестерол обично се зголемува со возраста.
Мажите генерално се изложени на поголем ризик од жените пред менопаузата, но по менопаузата, ризикот кај жените се зголемува поради хормоналните промени.
Тежина: Прекумерната тежина или дебелината може да придонесат за зголемено ниво на холестерол.
Вишокот тежина може да го наруши балансот на мастите во нашето тело и да влијае на ЛДЛ холестеролот, без оглед на нашата исхрана.
Седентарен начин на живот: Недостатокот на физичка активност може да влијае на тоа како нашето тело ги метаболизира мастите, што доведува до повисоки нивоа на LDL и пониски нивоа на HDL.
Пушење: Пушењето ги оштетува нашите крвни садови и го намалува нивото на HDL, што нè прави поподложни на висок ЛДЛ холестерол.
Што можеме да направиме за да го намалиме високиот холестерол?
Доколку имаме висок холестерол и покрај здравиот начин на живот, важно е да се консултираме со ендокринолог.
На почетокот, важно е да се процени моменталниот начин на живот на секој пациент поединечно. Важно е да се напомене дека редовната физичка активност може позитивно да влијае на нивото на холестерол, да го зголеми HDL холестеролот и да има најдобар ефект врз целокупното кардиоваскуларно здравје.
Дури и ако веќе се храниме здраво, може да има простор за подобрување.
Да се фокусираме на јадење храна која е добра за срцето, како што се овошје, зеленчук, цели зрна и немасни протеини.
Ајде целосно да ги елиминираме транс мастите и да го ограничиме внесот на рафинирани јаглехидрати како бел леб, колачиња и чипс, велат експертите.
Доколку вишокот килограми е фактор на ризик, губењето килограми преку комбинација на здрава исхрана и редовна физичка активност може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол. Ако пушите, откажувањето од пушењето е еден од најдобрите начини за подобрување на нивото на холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Во зависност од тежината на нивоата на холестерол и поврзаните ризици, лекарите може да препишат лекови како што се статините кои можат да помогнат во намалувањето на LDL холестеролот и зголемување на HDL холестеролот.
На крајот, клучно е редовното следење на нивото на холестерол, преку тестови на крвта за да се следи ефективноста на третманот и да се направат одредени корекции.
Високиот холестерол може да биде збунувачки – особено кога следите здрава исхрана и начин на живот.
Со разбирање на факторите кои придонесуваат и со преземање мерки, можеме да го намалиме нивото на холестерол и да го подобриме целокупното здравје.