Гастроентеролозите открија која вкусна храна е најопасна за крвните садови

Фото: Pixabay
304

За здраво тело и ум, важно е да се јаде храна богата со хранливи материи кои го хранат микробиомот: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки.


Лeкарите и нутриционистите често зборуваат за важноста на правилната и здрава исхрана бидејќи таа е еден од факторите од кои зависи здравјето на целиот организам.

Но, сепак често посегнуваме по храна која е многу штетна и според гастроентеролозите го труе организмот.

Особено е важно да се ограничи консумацијата на колбаси и чадени производи.

На крвните садови негативно влијаат навидум безопасни задоволства како што се колачи, бонбони, колачи, мафини, кечап, сосови и разни грицки.

Таквата храна е полна со сол, конзерванси, шеќер, разни адитиви, дури и хидрогенизирани масла и маргарин.

Овие евтини замени за путер при загревањето испуштаат канцерогени материи и ги ослободуваат во телото.

Транс мастите се опасни затоа што не се апсорбираат од телото, туку се таложат во сврзувачкото ткиво и одат во поткожното масно ткиво.

Ова го отежнува производството на инсулин, влијае на формирање на наслаги во крвните садови и го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Со други зборови, транс мастите го зголемуваат нивото на холестерол, предизвикуваат инсулинска резистенција и дијабетес.

Тие предизвикуваат зголемување на телесната тежина, што ги оптоварува разните органи и системи.

Накратко, за здраво тело и ум, важно е да се јаде храна богата со хранливи материи кои го хранат микробиомот: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки.

Сите овие намирници содржат влакна и полифеноли кои ги хранат добрите бактерии.

Добра опција е ферментираната храна како кефир, кисела зелка и кимчи, кои се богати со пробиотици кои се погодни за цревата.

И, се разбира, не заборавајте да пиете многу вода.