Ако сакате вашите компири да бидат секогаш крцкави, додадете ја оваа состојка

Фото: Pexels
3.168

На Тик-Ток го откривме овој трик кој гарантира крцкави компири од рерна секој пат, а покрај масло и зачини, во компирот мора да се додаде и палента.

Нема ништо полошо од компири печени во рерна што треба да излезат убави, златно кафеави и крцкави, но на крајот да бидат се освен тоа.

Ако секој пат ви излегуваат така, веројатно не им додавате една состојка со која секогаш ќе бидат крцкави.

На Тик-Ток го откривме овој трик кој гарантира крцкави компири од рерна секој пат, а покрај масло и зачини, во компирот мора да се додаде и палента.

Рецепт со „тајната“ состојка која секој ја има дома

За почеток, излупете килограм компири, па излупените компири исечете ги на четвртинки. Компирите варете ги десетина минути, а додека се варат, во тавче или друг сад што можете да го ставите во рерна, истурете 160 мл масло.

Погрижете се садот да биде доволно голем за да ги собере компирите во еден ред, а потоа ставете го садот на 10 минути во рерна вклучена на 250 степени.

Исцедете ги компирите и додадете зачини по желба и една лажица палента и добро измешајте или протресете.

Потоа извадете го садот од рерна, ставете ги компирите и печете ги еден час на 220 степени, вртејќи ги компирите на секои 20 минути.

Вашите компири ќе бидат гарантирано крцкави.

@thefoodinbox

The CRISPIEST roast potatoes you’ll ever make 😍 no expensive duck fat needed! Crispy on the outside, soft and fluffy on the inside – these potatoes are LEGIT 🙌🏼 You’ll need: 1kg potatoes 2/3 cup sunflower oil 1 tbsp polenta 1/2 tbsp secret seasoning (you can use all purpose seasoning) Salt and pepper to taste 🥔 Peel and chop potatoes into large pieces. Boil potatoes for 10 mins. 🥔 Pour oil into an oven proof pan/dish/tray (make sure it’s big enough so the potatoes will be in a single layer and aren’t overcrowded) and heat in the oven for 10 mins at 250 degrees fan forced. 🥔 Drain the water from the potatoes and add in the polenta and seasonings. Shake with the lid on to roughen up the edges. 🥔 Remove the pan from the oven and arrange the potatoes inside (be careful of the hot oil splashing out). Turn the oven to down 220 degrees fan forced and bake for 1 hour or until they are golden brown, turning every 20 mins or so! This is a modified version of @recipetineats recipe 🥰 #crispybakedpotatoes #potatorecipe #bakedpotatoes #easyrecipes #crispyroastpotatoes

♬ original sound – Food Inbox | Sydney Food 🍜