Црвена или жолта пиперка? Намалување на холестеролот и шеќерот во крвта, слабеење и брзо согорување маснотии…

Фото: Pexels
51

Витаминот Ц од пиперките ни помага подобро да го апсорбираме железото кое исто така го содржат, а можеби не сте знаеле дека овој зеленчук има повеќе витамин Ц од најпопуларните цитрусни овошја.

Пиперките се одгледуваат низ светот со векови, а сите видови имаат големи здравствени придобивки. Иако капсаицинот, најкорисната природна состојка во пиперките, е исклучително вредна, не мора да јадете само лути пиперки за да го искористите сето добро што пиперката му го нуди на нашето здравје: витамин Ц и други антиоксиданти, многу влакна и минерали.

Пиперката е ризница на антиоксиданти

Капсаицинот, кој се наоѓа во чили пиперките, им ја дава нивната пикантност.

Но, тоа е и редок квалитетен антиоксидант кој го подобрува здравјето и го забрзува метаболизмот. Иако нема висока хранлива вредност (калории или дополнителни хранливи материи), докажано е дека помага при слабеење со забрзување на метаболизмот. Ова особено важи за жолтите пиперки.

Исто така, некои студии покажале дека има антиканцерогени својства.

Борба против инфекции: пиперка и витамин Ц

Лажица чили пиперчиња ги задоволува дневните потреби за витамин Ц.

Како што е познато, тоа е антиоксидант кој му помага на нашето тело да се спротивстави на инфективните агенси и да ги елиминира радикалите кои предизвикуваат рак.

Помага за зајакнување на крвните садови, коските, органите и кожата. Чили пиперчињата се извор на витамин А, витамин Б-6 и железо. Всушност, витаминот Ц од чили пиперките ни помага подобро да го апсорбираме железото што го содржат, па затоа чили пиперчињата од сите бои се одличен избор за здравјето.

Намален крвен притисок и холестерол

Една лажица чили пиперчиња содржи 145 милиграми калиум и многу малку натриум. Ова значи дека чили пиперчињата можат да помогнат во спречување или намалување на хипертензијата со тоа што овозможуваат правилен проток на крв.

Некои истражувања покажаа дека капсаицинот во чили пиперчињата го подобрува нивото на холестерол со тоа што ги прави крвните садови поотпорни на оксидиран ЛДЛ.

Може да помогне во разградувањето на холестеролот и да го отстрани од телото. Двете својства се најизразени во црвената пиперка.

Олеснување на болката
Капсаицинот може да се користи за да се намали болката преку намалување на воспалението.

Истата материја е и активна состојка во лековите за артритис, истегнувања/исчашувања на мускулите и болки од херпес зостер.

Вклучувањето на црвените пиперки во исхраната исто така може да помогне и при кластер главоболки и невропатска болка.

Жолта пиперка: Сепак шампион по количината на витамин Ц

Жолтата пиперка е позната по својот благ, сладок вкус и живописна боја. Иако често е помалку лута од црвените или зелените пиперки, таа е вистинска хранлива бомба и носи бројни здравствени придобивки.

Жолтата пиперка е одличен извор на витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, го забрзува закрепнувањето и помага во апсорпцијата на железото.

Само една средна пиперка може да покрие дури и повеќе од 200 проценти од дневната потреба за овој есенцијален витамин. Витаминот Ц, покрај другите квалитети, е клучен за здравјето на кожата, бидејќи го стимулира производството на колаген и се бори против стареењето.

Добар извор на витамини А и Б6

Покрај витаминот Ц, жолтата пиперка е богата и со витамин А, кој е важен за здравјето на очите и витамин Б6, кој игра клучна улога во метаболизмот и функционирањето на нервниот систем. Редовното консумирање жолти пиперки може да го подобри видот, да ја одржува кожата здрава и да помогне во регулирањето на расположението.

Нискокалорична, богата со влакна
Жолтата пиперка е нискокалорична, но богата со влакна, што ја прави совршена храна за оние кои сакаат да ја контролираат својата телесна тежина. Влакната помагаат во регулирање на варењето и одржување на здраво ниво на шеќер во крвта.

Антиоксиданти и фитонутриенти

Жолтите пиперки се полни со антиоксиданти, вклучувајќи каротеноиди и флавоноиди, кои помагаат во борбата против слободните радикали и го намалуваат ризикот од хронични болести како кардиоваскуларни болести и рак.

Нејзините антиинфламаторни ефекти дополнително помагаат да се намали воспалението во телото.
Затоа, со вклучување на жолтиот пипер во секојдневната исхрана, можеме да го зајакнеме имунитетот, да го подобриме здравјето на очите и кожата и да уживаме во неговиот исклучителен, полн и освежителен вкус.