Туршија: Рецепт за почетници кој не може да биде поедноставен

Фото: Pexels
63

Кога ќе се направи туршијата, ќе се согласите, изгледа како вистинска декорација на полиците во кујната.

Зборуваме за мешавина од кисел зеленчук која се подготвува на традиционален начин со конзервирање во солена вода или оцет, а се додаваат и зачини и билки.

Туршијата е зимница што со задоволство ќе ја отвориме во зимските месеци кога свежиот зеленчук не е толку разновиден и вкусен како во топлиот дел од годината.

Ако сте почетник, еве неколку совети како да направите кисела туршија и рецепт за почетници што треба да го пробате.

Рецепт за почетници

За да подготвите кисела туршија, доволно е да следите неколку основни чекори.

Изберете го саканиот зеленчук (краставици, моркови, пиперки, карфиол, зелка итн.).
Измијте го зеленчукот и исечете го на парчиња (на пр. карфиолот искинете го на цветчиња).
Направете мешавина од вода и сол или оцет и шеќер.
Зеленчукот ставете го во тегла и покријте го со претходно подготвената смеса.
Додадете зачини по желба (црн пипер, копар, ловоров лист, лук и сл.).
Ставете ги теглите за ферментација на темно и ладно место (овој процес трае неколку недели).
Пред да ги наполните теглите со зеленчук, важно е да ги стерилизирате во рерна, а еве како.

Теглите и капаците добро измијте ги со детергент, а потоа добро исплакнете.
Загрејте ја рерната на 130 °C.
Наредете ги теглите свртени нагоре на решетката за да не се допираат и на ист начин наредете ги капаците.
Оставете ги теглите во рерна околу 20 минути.
Треба малку да се изладат пред да ги наполните.
Доколку ве интересира како да подготвите брза кисела туршија, погледнете го рецептот за почетници подолу.

Брза кисела туршија
Состојки:

1 кг разновиден зеленчук
1 литар вода
0,5 л оцет
2 супени лажици сол
2 лажици шеќер
5 чешниња лук
3 ловорови листови
1 лажица зрна црн пипер
1 супена лажица семе од синап
3 листа винова лоза.

Подготовка:
Измијте го, исчистете го и искинете го или исечете го зеленчукот на парчиња.
Стерилизирајте ги теглите и капаците во рерната.
Во секоја тегла распоредете зачини и листови од билки.
Наполнете ги теглите со зеленчук колку што можете повеќе.
Во тенџере измешајте оцет, сол, вода и шеќер. Загрејте ја смесата додека не зоврие и додека не се раствори шеќерот.
Со смесата прелијте го зеленчукот така што ќе го покрие зеленчукот во теглите.
Теглите добро затворете ги, па свртете ги наопаку додека не се изладат.
Потоа, повторно свртете ги теглите и оставете ги неколку недели на ладно и темно место.