Многу луѓе кои се нетолерантни на лактоза мислат дека не можат да јадат сирење, но тоа не е баш така. Всушност, постои вкусна палета од сирења кои се природно со малку лактоза или без лактоза, што им овозможува на сите да уживаат во нивните вкусови без грижа.
Седумдесет проценти од луѓето страдаат од нетолеранција на лактоза. Тоа се случува кога на телото му недостасува доволно ензим лактаза за ефикасно да ја свари лактозата, што доведува до симптоми како што се надуеност, гасови и абдоминална непријатност по конзумирањето млечни производи.
Всушност, лактоза имаат неферментирани, свежи млечни производи, како млеко и сладолед.
Ферментираните млечни производи, како јогурт, кефир и старо сирење немаат лактоза. Путерот исто така има многу ниски нивоа на лактоза.
Технички сирењето сè уште има малку лактоза, но само мали траги што вашето тело веројатно нема да ги забележи.
Постојат две причини зошто сирењето е безбедно за нетолерантни на лактоза:
Процесот на производство на сирење ја претвора лактозата во млечна киселина.
Откако ќе се направи сирењето, урдата (цврстите млечни материи) се цедат од нивната течност, сурутката). Сурутката е она што содржи лактоза. Како што старее сирењето, истекува уште повеќе сурутка.
Ако сте интолерантни на лактоза, бидете внимателни со свежите сирења, како моцарела и рикота кои имаат повеќе лактоза од старите сирења.
Започнете со тврдо, старо сирење, како што е Пармиџано Реџано. Тоа практично нема лактоза. Пармиџано се прави со сирово млеко, кое има повеќе пробиотици кои можат да го подобрат варењето.
Сепак, започнете со мала порција.
Всушност, постои вкусна палета од сирења кои се природно со малку лактоза или без лактоза, што им овозможува на сите да уживаат во нивните вкусови без грижа.
Запомнете дека „без лактоза“ значи отсуство на лактоза помала од 0,01% (т.е. 0,01 г на 100 г од вкупниот производ).
Пармиџано Реџано: има природно ниско ниво на лактоза поради неговиот процес на стареење, што го прави поволен избор за многу лица со нетолеранција на лактоза.
Пекориното: е сирење кое е без лактоза исто така, благодарение на процесот на стареење.
Бри: меките сирења како Бри обично содржат минимална лактоза, иако содржината на лактоза може да варира во зависност од зрелоста и обработката.
Сино сирење: Сортите како што се рокфор и горгонзола обично стареат, што резултира со помала содржина на лактоза.
Гауда: Одлучете се за стари сорти, бидејќи тие имаат тенденција да имаат помала содржина на лактоза.
Камембер: Како и бри сирењето, содржи минимална лактоза.
Фета сирење: Традиционалното фета сирење, често направено од овчо или козјо млеко, природно содржи помалку лактоза од кравјото млеко.
Ако сѐ уште не ви е јасно зошто некои сирења се дозволени за оние интолерантните на лактоза, тогаш ќе додадеме дека, производството на сирење ја претвора лактозата (млечниот шеќер) во млечна киселина. Секое сирење на возраст од 2 месеци или повеќе е практично без лактоза.
Доколку сепак чувствувате проблеми откако ќе пробате некое од овие сирења, можеби имате алергија на млечни производи или казеин и можеби ќе треба целосно да ги избегнувате сите млечни производи.