Чорбата од леблебија и компир е идеален избор за хранлив богат ручек кој може да се земе дури и за на работа. Доволно е да наполните поголема тегла, да ја затворите со капак и да ја земете со себе.
Со почетокот на есента започнува сезоната на чорби, а бидејќи есента навистина пристигна во полн потенцијал, време е за топли и хранливи оброци.
Наутот е мешункаст зеленчук која може да се користи конзервиран или сув па да го зготвиме дома. Компирите се незаменлива состојка во речиси секоја манџа, ни ги обезбедуваат потребните јаглехидрати, а сепак не содржат толку калории како житариците.
Наутот ни обезбедува протеини, влакна и сложени јаглехидрати.
Чорбата од леблебија и компир е идеален избор за хранлив богат ручек кој може да се земе дури и за на работа. Доволно е да наполните поголема тегла, да ја затворите со капак и да ја земете со себе.
Еве еден рецепт за супер здрава чорба од наут и компир.
Задолжително додадете зеленчук во разни бои, за повеќе протеини додадете парчиња посно месо или коцки тофу. Секако, оние на кои им треба повеќе енергија за активна работа ќе додадат и зрна како јачмен или киноа.
Чорба од наут и компир за посилен имунитет
Овој едноставен рецепт е идеален за зајакнување на имунитетот во есенските и особено во ладните зимски денови.
Состојки:
1 конзерва наут (исплакнат и исцеден)
2 средни компири (излупени и исечени на коцки)
1 црвен кромид (ситно сечкан)
2 чешниња лук (ситно сечкани)
2 моркови (исечени на тркалца)
1 црвена пиперка (исечена на коцки)
1 конзерва сечкани домати
4 шолји супа од зеленчук (или вода)
1 супена лажица маслиново масло
1 лажичка ким
половина лажичка црвен пипер
црн пипер
сол
1 супена лажица свеж сечкан магдонос.
Приготвување:
На загреано маслиново масло продинстајте го кромидот, а по неколку минути додадете ги лукот, морковот и биберот и пржете уште пет минути.
Потоа додадете наут, компири, супа од зеленчук и домат и зачини.
Кога чорбата ќе зоврие, намалете ја температурата и варете ја околу 20 минути.
Пред сервирање посипете со магдонос.
Чорба од наут и компир со бело месо
Оние на кои им требаат дополнителни извори на протеини или не можат да живеат без месо, може да подготват манџа од наут и компири со коцки пилешко или мисиркино бело месо.
Состојки:
300 гр пилешко филе (исечено на коцки)
2 средни компири (излупени и исечени на коцки)
1 конзерва наут (измиен и исцеден)
1 црвен кромид (ситно сечкан)
2 чешниња лук (ситно сечкани)
2 моркови (исечени на тркалца)
половина чаша тиквички (исечени на коцки)
половина чаша цветчиња брокула
4 чаши пилешки супа (или вода)
1 супена лажица маслиново масло
1 лажичка ким
половина лажичка оригано
црн пипер
сол.
Приготвување:
На загреано маслиново масло продинстајте го кромидот, а по неколку минути додадете ги коцките месо и пржете уште седум минути.
Потоа додадете лук, тиквички, моркови и брокула и динстајте околу пет минути.
Додадете компири, наут и пилешка супа и оставете да зоврие.
Кога чорбата ќе зоврие оставете ја да се готви околу 20 минути на тивок оган, поклопена.