Ароматичен аналгетик и „убиец“ на бактерии, вируси и габи!

Фото: Unsplash
163

Познато е дека чајот од каранфилче ја ублажува болката и има антисептично дејство, но има и многу други придобивки, за кои можете да прочитате подолу.

Каранфилчето (лат. Syzygium aromaticum) е незаменлив зачин во индиската кујна, но дали знаевте дека има и многу лековити својства? Покрај прекрасната арома што им ја дава на слатките за Божиќ, каранфилчето има силно антигабично, антисептично и аналгетско дејство.

Познато е дека чајот од каранфилче ја ублажува болката и има антисептично дејство, но има и многу други придобивки, за кои можете да прочитате подолу.

Каранфилче – својства

Каранфилчето се користи во Индија стотици години за да даде посебна арома на многу јадења. Освен за јадење, каранфилчето може да се конзумира и во форма на масло или чај.

Потекнува од истоименото дрво, кое потекнува од островите Малуку во источна Индонезија. Плодот се собира од цветните пупки кои почнуваат да цветаат четири години по почетокот на растот.

Во трудот објавен во 2014 година, бразилските научници даваат листа на лековитите соединенија кои се наоѓаат во каранфилчето. Тоа се:

еугенол
галска киселина
танини
фенолни киселини – кавена, ферулинска, елагинска и салицилна.

Каранфилчето содржи и витамин Ц, витамин К, манган и диетални влакна.

Едно каранфилче има околу 18% есенцијално масло, кое содржи:

еугенол
еугенол ацетат
бета кариофиленол
бета пинен
лимонен
фарнесол
бензалдехид.

Благодарение на овие соединенија, екстрактот од каранфилче може да има антимикробно, антивирусно, антиоксидантно и антиспазмодично дејство.

Каранфилче – исцелителна моќ

Исцелителната моќ на каранфилчето се манифестира на различни начини:

ја ублажува забоболката и болните непца – поради неговите антивоспалителни својства, гаргарањето на чајот од каранфилче брзо ќе ја ублажи болката во усната шуплина, но кај некои може да предизвика иритација на непцата
го подобрува варењето – шолја чај од каранфилче пред ручек или вечера ќе помогне да се подобри варењето
помага при воспаленија на кожата – каранфилчето има силни антиинфламаторни својства, што го прави одлично за лекување на инфекции и воспаленија и за убивање на бактериите и габите кои ги предизвикуваат
го одржува здравјето на коските – иако истражувањето е сè уште во рана фаза, тоа покажува дека земањето екстракт од каранфилче може да ја подобри густината на коските.
Некои истражувања исто така сугерираат дека еугенолот, еден од антиоксидантите во каранфилчето, може да има позитивни ефекти врз здравјето на црниот дроб.

Грицкањето на неколку каранфилчиња ќе ви го освежи здивот, ќе му даде малку слатка арома и ќе ги намали бактериите во усната шуплина.

Маслото од каранфилче е исклучително корисно за лекување на чувствителна кожа склона кон акни бидејќи има антиинфламаторно, антибактериско, антигабично и антивирусно дејство.

Чај од каранфилче – подготовка
Потребни ви се само неколку состојки за да направите чај од каранфилче.

Ако можете, користете цели каранфилчиња од органско потекло за овој чај.

Исто така, ако вашиот чај е премногу јак, слободно започнете со помала количина каранфилче, на пример една кафена лажичка.

Состојки:
1 лажица цели органски каранфилчиња
1 литар изворска вода
шеќер или стевиа (за сладок вкус).
Подготовка:


Сварете еден литар вода и исклучете го огнот.
Додадете една лажица цели каранфилчиња.
Оставете да отстои 20 минути.
Потоа процедете го чајот, па можете да го пиете топол или ладен.
Овој рецепт е доволен за четири шолји чај, а можете да го чувате во фрижидер (во стаклено шише или тегла) неколку дена.

При конзумирање пожелно е да се прави пауза по секои пет дена за да може телото да се одмори, а по паузата да се подобри ефикасноста.
Паузата може да трае два дена, а потоа можете повторно да пиете чај пет дена и да повторите сè.

Каранфилче – несакани ефекти
Експертите од медицинскиот портал WebMD наведуваат некои нуспојави кои може да се појават при консумирање премногу чај или масло од каранфилче.

Тоа се:

иритација на кожата
дигестивни проблеми
чувствителност на забите и непцата.
Исто така, бремените жени и доилките, хемофиличарите и лицата пред операција треба да се консултираат со лекар пред да користат препарати од каранфилче за здравствени цели.