Недостатокот на магнезиум може да предизвика сериозни симптоми како што се замор, грчеви во мускулите, конфузија, зуење во ушите и срцева аритмија. Овие пет намирници се толку богати со овој минерал што би требало да ги вклучите во вашето мени.
Иако сме повеќе фокусирани на внесот на витамини и антиоксиданти, минералите играат многу важна улога во функционирањето на нашето тело. Честиот дефицит на одредени минерали може да предизвика загрижувачки симптоми, кои се рефлектираат на функцијата на органите.
И додека панично размислуваме за најлошите сценарија, понекогаш одговорот лежи токму во недостатокот на магнезиум, калиум или железо.
Од наведените минерали, магнезиумот е најнестабилен и нашиот организам најмногу го троши. Поради зголемена физичка активност, почесто потење, ментален напор или стрес, тој едноставно исчезнува со голема брзина.
Ако на тоа се додаде и неправилната исхрана и честото консумирање алкохол, очигледно е дека треба да се обрне внимание на внесот на магнезиум.
Кои се симптомите на недостаток на магнезиум?
Дефинитивно, загрижувачки.
Првите симптоми вклучуваат губење на апетит, изразен замор и недостаток на концентрација и грчеви во мускулите. Потоа следи збунетост, зуење во ушите, промени во однесувањето и неправилно чукање на срцето, односно зголемени палпитации со неправилни отчукувања (аритмија).
Тешкиот недостаток на магнезиум, исто така, доведува до сериозен недостаток на калциум и калиум.
Затоа, ви пренесуваме листа од 5 намирници кои се најбогати со магнезиум, а кои е добро да ги вклучите во менито за да го имате овој минерал во доволни количини за правилно функционирање на организмот.
Какао
Какаото се смета за најдобар извор на магнезиум бидејќи во 100 грама содржи 499 мг магнезиум, што е повеќе од 100% од дневната потреба за овој минерал.
Покрај тоа, какаото е одличен извор на железо, бакар и манган.
Исто така, какаото е богато со флавоноиди кои придонесуваат за здравјето на срцето и се моќни антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од акумулација на лошиот холестерол и негова оксидација, што резултира со затнување на артериите.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се хранливо богати, а освен магнезиум, содржат и мононезаситени масни киселини, влакна и витамин Е. Бадемите, индиските ореви и бразилските ореви се издвојуваат меѓу јаткастите плодови поради нивната висока содржина на магнезиум.
100 грама индиски ореви содржат дури 292 мг магнезиум, додека бадемите содржат 268 мг.
Семиња
Речиси сите семки се богати со магнезиум, но особено се издвојуваат семките од тиква. Содржат дури 262 мг магнезиум во само 100 грама!
Покрај тоа, тие се богати со железо и мононезаситени и омега-3 масни киселини. Тие се исто така исклучително богати со влакна, речиси сите јаглехидрати што ги наоѓаме во нив се всушност влакна.
Цели житарки
Зрната вклучуваат пченица, овес, јачмен и псевдо-жита како што се хељдата и киноата. Целите житарки се одличен извор на хранливи материи, вклучувајќи го и магнезиумот, особено хељдата, која има 231 мг магнезиум во 100 грама.
Хељдата и киноата имаат поголем процент на протеини и антиоксиданти, што е нивна дополнителна предност.
Мешунки
Мешунките, како што се леќата, гравот, наутот, грашокот и сојата, се исклучително богати со многу витамини и минерали, вклучувајќи калиум, железо и магнезиум. На пример, 100 грама леќа содржи 36 мг, а исто толку црн грав содржи дури 160 мг магнезиум.
Одличен извор на магнезиум е и зелениот лиснат зеленчук, тофуто, бананите, авокадото и некои видови масни риби.