Изгледот може да измами – барем кога станува збор за јајцата.
Многу се зборува за бојата на жолчките. Некои луѓе тврдат дека жолчките кои се попортокалови се хранливо подобри во споредба со жолтите, додека други велат дека поради разликата во бојата само кајганата ќе биде потемна или посветла. Но, што всушност влијае на бојата на жолчката и дали потемните или посветлите нијанси се поздрави, открива Андреа Биланџија, магистер по нутриционизам и фитнес тренер.
Зошто некои жолчки се пожолти од другите?
Бојата на жолчката може многу да варира од јајце до јајце, од богата портокалова до посветла жолта. Постојат голем број фактори кои можат да влијаат на нијансата на жолчката.
„Бојата на жолчката на кокошкиното јајце често се гледа како показател за нејзиниот квалитет и хранлива вредност. Изразено жолтата или дури и портокаловата жолчка обично се поврзува со поздрави, похранливи јајца, додека бледите жолчки често се сметаат за полоши.
Но, што точно влијае на бојата на жолчките?
„За бојата на жолчките одговорни се каротеноидите акумулирани во јајцето. Кокошките немаат способност да синтетизираат каротеноиди. Затоа, сите каротеноиди кои се наоѓаат во јајцето потекнуваат од каротеноидите кои се наоѓаат во храната за кокошките“, објаснува Андреа Биланџија.
Нутриционистката додава дека бојата, интензитетот, нијансата и хомогеноста на жолчката директно зависат од изборот на сировини во храната за кокошките или од додавањето на извори со висока содржина на каротеноиди.
„Бојата на жолчката е внимателно контролирана од производителите на јајца, бидејќи силно влијае на перцепцијата на потрошувачите. Прифатливоста на производот и неговата пожелност во голема мера зависат од неговиот изглед. Преферирањето за одреден интензитет на жолта варира во зависност од географските области, од навиките на потрошувачите кои самите варираат со текот на времето, со трендот на интензивирање на саканата боја“.
„Кокошките кои се одгледуваат на слобода и кои имаат пристап до различни растенија и инсекти, често произведуваат јајца со појако обоени жолчки во споредба со кокошките во кафези кои се хранат со стандардна исхрана базирана на житарки. Фармерите и производителите на живина манипулираат со составот на добиточната храна за да ја постигнат саканата боја на жолчката што ги задоволува преференциите на потрошувачите и побарувачката на пазарот.
На пример, додавањето брашно од луцерка, екстракт од невен или пиперка во храната може значително да ја засили бојата на жолчката. Слично на тоа, хранењето на кокошките со храна базирана на пченка резултира со природно жолта до портокалова жолчка поради високите нивоа на ксантофили во овие зрна“, вели Биланџија.
Дали потемните жолчки се поздрави?
„Иако бојата на жолчката може да укаже на одредени нутритивни аспекти, како што е повисока содржина на каротеноиди, таа не е секогаш дефинитивна мерка за целокупната хранлива вредност на јајцето.
И природно и синтетички пигментираните жолчки може да содржат слични нивоа на протеини, масти, витамини и минерали. Меѓутоа, природно пигментираните жолчки можат да понудат дополнителни здравствени придобивки поради присуството на антиоксиданти како лутеин и зеаксантин, кои се корисни за здравјето на очите“, забележува Биланџија.
Како да ги изберете најдобрите јајца?
Ако бојата на жолчката не е добар показател за „поздраво“ јајце, тогаш што е?
Во принцип, јајцата се многу хранливи сами по себе, без разлика каков вид ќе купите.
„Со конзумирање цели јајца, добивате оброк или ужина полна со хранливи состојки, со протеини, масти, витамини Б и витамини А, Д, Е и К. Минерали како калциум, железо, јод, селен, фосфор и цинк , холин и зеаксантин“, вели за RealSimple диететичарката и портпаролка на Академијата за исхрана и диететика Ема Лејнг. Ако ги барате најхранливите јајца, еве што треба да земете предвид:
Класата на јајцата
„Оценката на јајцето ги покажува карактеристиките на лушпата, жолчката и белката“, вели Лејнг. „Јајцата од А класа укажуваат на повисок квалитет“.
Големина на јајцата
Поголемото јајце значи повеќе хранливи материи во лушпата. Можеби ќе сакате да ги земете предвид цените на поголемите наспроти помалите сорти на јајца, за да бидете сигурни дека добивате најмногу за вашите пари, предлага Лејнг.