Направете го сами: Природен лек за хипертензија, покачен холестерол и за слабеење (РЕЦЕПТ)
Првите белешки за таанот се пронајдени во арапски готвач од 13 век. Од арапските земји се проширил во Индија, Кореја и Јапонија. Полн е со есенцијални витамини, минерали и амино киселини.
Таанот или пастата од сусам е намаз кој се користи за приготвување на многу јадења, но го одржува и здравјето на целото тело.
Првите белешки за таан се пронајдени во арапски готвач од 13 век. Од арапските земји се проширил во Индија, Кореја и Јапонија. Полн е со есенцијални витамини, минерали и амино киселини.
Ако го вклучите во вашата исхрана, ќе ги добиете овие 8 придобивки:
Нормализирање на крвниот притисок
Пастата содржи антиоксиданти, растителни лигнани и калиум, кои придонесуваат за подобрување на липидниот профил и следствено, за намалување на крвниот притисок.
Намалување на нивото на лошиот холестерол
Благодарение на присуството на фитостероли (бета-ситостерол) во пастата, го држи холестеролот под контрола.
Помага при слабеење
Бидејќи содржи само здрави масти, оваа паста е одличен сојузник за слабеење. Поради големото количество протеини, долго ќе се чувствувате сити, што ќе резултира со помалку килограми по некое време.
Ја стимулира функцијата на мозочните клетки
Поради присуството на манган, калиум и омега-3 масните киселини се забрзува развојот на нервните ткива, а се подобруваат меморијата и концентрацијата.
Ја подобрува состојбата на кожата и ги отстранува акните
Кожата е темелно исчистена благодарение на високата количина на цинк.
Ја подобрува потенцијата
И овој пат, цинкот игра клучна улога. Благодарение на овој минерал, се стимулира природното производство на тестостерон, се зголемува либидото и се поддржува еректилната функција.
Се препорачува за жени во менопауза
Благодарение на природните фитоестрогени во пастата, ги намалува симптомите на менопаузата и ја регулира функцијата на хормоните. Би било добро секоја жена да го користи, бидејќи го намалува ризикот од рак на дојка и јајници.
Го зајакнува нервниот систем
За правилно функционирање, на нервниот систем му се потребни витамини од групата Б, кои се наоѓаат во пастата од сусам.
Постојат неколку рецепти за правење таан, но денес зборуваме за традиционалниот:
Ќе ви требаат:
– маслиново масло
– сусам
Во тава потпечете со постојано мешање 200 гр сусам, а потоа измелете го во блендер со 2-3 лажички маслиново масло. По желба, на таанот можете да му додадете и 1-2 лажички сок од лимон и морска сол или какао, мед, ванила или чоколадо. Сировиот таан содржи повеќе хранливи материи и се прави на ист начин, но без да се пече сусамот.
Употреба:
Треба да земате 3 лажички дневно, по можност во првата половина од денот, кога метаболичките процеси во телото се забрзуваат и храната полесно се апсорбира.
Чувајте ја пастата во фрижидер во затворен сад и измешајте ја пред употреба.