Брзо и лесно се подготвуваат, а што е најважно, не ви се потребни многу непотребни состојки. Секоја палачинка се пржи по 2-3 минути од двете страни.
Палачинките од компир се совршен избор за брз појадок или ужина, а ќе ги сакаат дури и децата.
Палачинките се омиленото јадење на повеќето луѓе кога се во прашање слатки, а овој рецепт за палачинки од компири ќе ве воодушеви.
Брзо и лесно се подготвуваат, а што е најважно, не ви се потребни многу непотребни состојки.
Состојки:
6 компири
160 мл топло млеко
65 гр брашно
1 јајце
5 чешниња лук
1 лажица сушен босилек
1 лажичка сол
масло за пржење
Подготовка:
Излупете ги компирите и изрендајте ги.
Префрлете ги ренданите компири во цедалка и исцедете го вишокот вода.
Во сад ставете ги исцедените компири и прелијте ги со 160 мл врело млеко. Додадете 1 јајце, 65 гр брашно, 5 чешниња лук, 1 лажица сув босилек и 1 лажичка сол. Мешајте додека не се соединат. Тестото од компири треба да има полутечна конзистентност.
Загрејте го маслото на силен оган (околу 2 лажици по палачинка). Пред пржење, брзо измешајте го тестото од компири и внимателно истурете го во центарот на тавата со лажичка. Со помош на рамната страна на лажицата, размачкајте го тестото во облик на палачинка со дебелина од 5-6 мм.
Секоја палачинка пржете ја околу 2-3 минути од двете страни.