Едно претходно клиничко испитување покажало дека здравите луѓе (во овој случај дефинирани како луѓе без сериозни болести и со нормален до благо покачен систолен крвен притисок) кои пиеле три шолји црн чај дневно шест месеци покажале зголемена имунолошка активност.
Повеќето од нас посегнуваат по шолја топол чај со надеж дека ќе го смират воспаленото грло или ќе ја избегнат настинката, но чајот може да помогне и во одржување на здрав имунолошки систем.
Концептот на чајот како лек не е ништо ново. „Кинезите го користат овој метод со векови за да ги намалат болестите и да го подобрат имунолошкиот систем“, вели Паулина Ли, регистрирана диететичарка од Хјустон која користи западни медицински практики и комплементарни и интегративни терапии за да им помогне на клиентите да ги решат основните причини за нивните здравствени проблеми.
И покрај широката употреба на чајот за имунитет, има малку цврсти научни докази за да се докаже дека чајот ги нуди овие типови на придобивки.
Како чајот може да го поддржи здравјето на имунолошкиот систем
Главната придобивка од чајот во зајакнувањето на имунолошкиот систем и целокупното здравје е поврзана со групата антиоксиданти познати како полифеноли.
„Значајна количина епидемиолошки податоци покажале дека исхраната богата со полифеноли штити од хронични здравствени состојби како што се кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2“, вели д-р Меган Мајер, долгогодишна директорка за научна комуникација на Меѓународниот информативен совет за храна во Дурам, Северна Каролина.
Во претходните истражувања, таа ги испитувала ефектите на хранливите антиоксиданти врз одговорот на имунолошкиот систем на грип.
Една прегледна студија покажала дека чаевите се особено богати со полифеноли познати како флавоноли. Докажано е дека овие растителни хемикалии помагаат во намалување на крвниот притисок и холестеролот.
Што се однесува до имунолошкиот систем, антиоксидантите (како флавонолите во чајот) можат да помогнат во заштитата на телото од слободните радикали предизвикани од загадувањето, чадот од цигарите и ултравиолетовите зраци. Слободните радикали можат да имаат штетни ефекти врз телото, вклучително и да придонесат за ослабен имунолошки систем.
Постојат многу видови на чаеви кои можат да го поддржат здравјето на имунолошкиот систем. Популарните опции како зелен, црн, бел и улонг чај потекнуваат од истото зимзелено растение, Camellia sinensis.
„Она што ги прави различни е начинот на кој се подготвени“, вели д-р Мејер.
Разликите во обработката, географската локација и растителните сорти ги објаснуваат уникатните вкусови и хранливи состави на чајот, а овие разлики може да значат дека некои чаеви имаат повеќе имунолошки придобивки од другите.
Билните чаеви исто така можат да го поддржат здравјето на имунолошкиот систем.
Тие се направени од сушени билки, зачини, корени, семиња, овошје или лисја од други растенија. Во зависност од нутритивниот состав на дадената билка, некои билни чаеви може да бидат подобри за здравјето на вашиот имунолошки систем од другите.
Потребни се повеќе истражувања за чајот и здравјето на имунитетниот систем
Иако истражувањето за чајот и имуното здравје звучи ветувачки, досегашните студии или не користеле луѓе или вклучените популации биле релативно мали. Исто така, многу студии користат чај во форма на капсули или таблети, од кои и двете обично содржат далеку поголема доза на билни соединенија отколку што се наоѓа во кесичката чај.
Со оглед на овие ограничувања, тешко е да се знае дали шолја чај ќе има корист за здравјето на имунолошкиот систем на типична личност.
Потребни се поголеми студии за луѓето кои користат сварен чај.
Сепак, здравствените експерти генерално се согласуваат дека сварениот чај без засладувачи е здрав избор на пијалак.
„Јас лично верувам дека чаевите се одличен начин да додадете функционална храна и билки во вашата исхрана секој ден“, вели Ли.
Ако здравјето на имунолошкиот систем е наш главен приоритет, еве листа на пет најдобри чаеви за здрав имунолошки систем, од оние со најсилни докази до оние со најслаби.
Зелен чај
Овој чај е богат извор на катехини.
„Катехините се полифеноли кои имаат севкупни позитивни здравствени придобивки и се значајни антиоксиданти“, вели Ли.
Епигалокатехин галат (EGCG) е еден од најзастапените и најпознатите катехини во зелениот чај. Исто така, нуди придобивки за имунолошкиот систем.
Чај од куркума
Куркумата е светло жолт зачин, но е и популарен вид на билен чај кој може да го зајакне имунолошкиот систем.
„Истражувањата покажуваат дека куркумата може да го намали воспалението и содржи високи нивоа на антиоксиданти, кои ја поддржуваат целокупната имунолошка функција“, вели Ли. Примарното активно соединение во куркумата е куркуминот. Според истражувањата, куркуминот ефикасно ги отстранува различните видови слободни радикали, ги контролира ензимите кои ги неутрализираат слободните радикали и помага да се спречи формирањето на слободните радикали. Со оглед на улогата што може да ја има оштетувањето од слободните радикали кај многу болести, антиоксидантите во куркумата може да го направат овој зачин практичен додаток во исхраната за здравје на имунитетот.
Црн чај
Оваа силна сорта на чај ја добива својата темна боја од група полифеноли познати како тефлавини.
„Истражувањето го поддржува антиоксидативниот потенцијал на теафлавините, дури и во споредба со EGCG (тип на катехини кои ги содржи зелениот чај)“, вели Ли, додавајќи дека антиоксидантите во црниот чај може да имаат уникатни ефекти врз имунолошкиот систем.
На пример, едно претходно клиничко испитување покажало дека здравите луѓе (во овој случај дефинирани како луѓе без сериозни болести и со нормален до благо покачен систолен крвен притисок) кои пиеле три шолји црн чај дневно шест месеци покажале зголемена имунолошка активност.
Бел чај
Благодарение на минималната обработка, белиот чај е една од најлесните, најделикатните сорти на пазарот. Како и неговиот зелен братучед, белиот чај нуди високи нивоа на катехини. Сепак, додека белиот чај има антиоксидантни придобивки слични на зелениот чај, Ли забележува дека антиоксидативниот потенцијал на зелениот чај е уште поголем.
Како дополнителна придобивка, белиот чај може да понуди антимикробни придобивки. Истражувачите ги тестирале антимикробните ефекти на листовите од белиот чај со тоа што ги спротивставиле на оралните бактерии Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus (два микроорганизми кои придонесуваат за расипување на забите).
По 72-часовен период на инкубација, истражувачите откриле дека екстрактите од бел чај покажале значителни антибактериски ефекти против Streptococcus mutans, што укажува на тоа дека екстрактот од бел чај може да помогне во заштитата од расипување на забите.
Чај од ѓумбир
Како близок роднина на куркумата, ѓумбирот може да обезбеди и имунолошки и здравствени придобивки кога се пие во шолја чај.
Џинџеролот е главното активно соединение одговорно за вкусот и лековитите својства на ѓумбирот. Според претходната студија џинџеролот не само што нуди антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти, туку може да помогне и во лекувањето на инфекции.
Неколку студии ги разгледале ефектите на ѓумбирот врз имунолошкиот систем или конкретно ефектите на чајот од ѓумбир. Потребни се повеќе истражувања за да се заклучи дали чајот од ѓумбир може да игра улога во здравјето на имунолошкиот систем.