Што е кускус и зошто би требало да се најде на нашето мени?

Фото: Freepik
110

Иако можеби не изгледа така, кускусот е всушност древна намирница, која потекнува од Северна Африка и со векови е составен дел од традиционалните кујни во Либија, Мароко, Алжир, Тунис и Мавританија, а благодарение на своето културно значење е заштитен од УНЕСКО. Еден од најважните квалитети на кускусот е тоа што содржи антиоксиданти, а особено е богат со селен и витамин Е.

За сите оние кои се прашуваат што е тоа кускус, наједноставниот одговор би бил дека тоа е најмалата храна на светот, која може да се користи како замена за тестенини и ориз, која се издвојува по богатството на вкусот и едноставната подготовка, може да се послужи како прилог или како составен дел од главното јадење, а одлично оди со зеленчук и месо или со сите видови на морски плодови.

Иако можеби не изгледа така, кускусот е всушност древна намирница, која потекнува од Северна Африка, поточно од регионот Магреб и со векови е составен дел од традиционалните кујни во Либија, Мароко, Алжир, Тунис и Мавританија, а благодарение на своето културно значење е заштитен од УНЕСКО.

Како да направите кускус

Повеќето луѓе се убедени дека кускусот се всушност житарки, што не е точно. Оваа конфузија се јавува затоа што кус кусот личи на просо или на скршени зрна од други житни култури. Всушност, кускусот би можел да се смета за вид на тестенина. Се прави со грубо мелена пченица (гриз), која се меша со вода за да се формира тестенина што се обликува во топчиња со кружни движења кои подоцна се сушат. Значи, главната разлика помеѓу кускусот и тестенините е тоа што тестенините се месат, додека кускусот е, условно кажано, навлажнето, преобликувано и исушено брашно. Во исто време, ова е одличен, природен начин на конзервација, па има многу долг рок на траење.

Видови на кускус

Кускусот денес се јаде низ целиот свет, а има 3 основни типа:

Либанскиот кускус има зрна кои се меѓу најголемите, речиси со големина на наут, а се нарекува и мограбие. Бидејќи додава структура и го збогатува вкусот на јадењата, најчесто може да се најде во салати или супи или, а се подготвува со додавање на ароматични зачини како што се коријандер, цимет и ким. Во класичната либанска кујна, кускусот генерално се служи со јагнешко или пилешко месо, заедно со наут и карамелизиран кромид.

Израелскиот кускус е малку помал од либанскиот кускус, со големина на мал бисер, го нарекуваат и птитим и, како либанскиот кускус, најчесто се наоѓа во јадењата што се служат и консумираат топли, како и во салатите. Поради својата специфична структура и големина, се смета за една од најразновидните состојки во израелската кујна, бидејќи совршено ги апсорбира вкусовите на сосовите и аромите на зачините, а инаку беше популаризиран како алтернатива на оризот во средината на дваесеттиот век. Најчесто се приготвува со варење во супа или пржење на маслиново масло со додавање на зачини и зеленчук.

Мароканскиот кускус има најмали зрна од сите три вида, поради што се смета за најфин. Бидејќи се готви многу брзо, одлична состојка е за едноставни јадења кои брзо се подготвуваат, а оваа подготовка најчесто се прави на пареа со што се добива лесна текстура. Најчесто се служи како прилог со месо, разни сосови или зеленчук. Во традиционалните марокански јадења често се комбинира со јагнешко или со сушено овошје, а за да се постигне бојата и аромата кои се специфични за оваа кујна се додаваат цимет, шафран и куркума.

Зошто е добро да се јаде кускус и кој треба да го јаде?

Кога станува збор за кускусот, калориите се она што ги интересира повеќето луѓе кога размислуваат да го вклучат во нивната исхрана.

Да почнеме со првата причина, бидејќи се работи за екстремно нискокалорична храна која е многу богата со влакна, поради што нутриционистите често ја вклучуваат во диетите. Благодарение на малиот број на калории, можно е да се јаде поголема количина и сепак да се намали телесната тежина, додека влакната ефективно создаваат чувство на ситост и ја намалуваат потребата за почести оброци. Порција од 100 г варен кускус содржи 112 калории.

Покрај тоа што ни помага да изгубиме тежина, кускусот ни помага и да добиеме доволно растителни протеини, кои освен што сочинуваат една петтина од нашето тело и учествуваат во речиси секој метаболички процес, го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, а исто така е незаменлив во веганските и вегетаријанските диети. Влакната со кои се богати влијаат на апсорпцијата на шеќерот и ја прават побавна, а со тоа го стабилизираат нивото на шеќер во крвта.

Еден од најважните квалитети на кускусот е тоа што содржи антиоксиданти, а особено е богат со селен и витамин Е. Селенот е многу моќен антиоксидант, многу важен за непречено функционирање на тироидната жлезда, бидејќи ѝ помага да произведува оптимално хормони и ја штити од оштетување. Една порција од оваа храна содржи повеќе од половина од дневните потреби на селен, кој е неопходен за неутрализирање на слободните радикали, кои ги оштетуваат клетките и можат да бидат предизвикувачи за појава на разни болести и хронични состојби.

Селенот помага да се намали ризикот од рак, бидејќи десетици студии во кои биле вклучени стотици илјади субјекти откриле дека високото ниво на селен го штити телото од различни видови на рак. Придобивките за организмот не завршуваат тука, бидејќи покрај сето горенаведено, селенот од кускусот помага и за зајакнување на имунитетот, бидејќи го намалува нивото на оксидативен стрес во организмот и ги намалува воспалителните процеси, а помага и во регенерацијата на витамините Е и Ц, што дополнително го зајакнува имунолошкиот систем.

Влакната во кускусот помагаат во одржување на рамнотежата на цревната флора, поттикнувајќи го растот на бактериите.